Според премиера положението в България е като във война. Преглед на националния печат

„24 часа": 60 моста са опасни за минаване

60 моста в България са опасни за минаване, като с асансьорите е ситуацията, заяви в интервю за "24 часа" строителният министър Росен Плевнелиев. По магистрала "Хемус" например всички се нуждаели от спешен ремонт.

В министерството направили анализ на най-рисковите съоръжения и ще търсят финансиране в следващите 2 г. да започне работа по тях.

Поддръжката на мостовете в България е на изключително ниско равнище, затова при прииждащи реки и тежки условия някои от тях започват да падат, смята Плевнелиев.

"Продължавам да твърдя, че дупките, които стават все по-големи, и проблемите по мостовете и пътищата са програмирани в миналото - в начина, по който сме работили", категоричен е министърът.

 

„Труд": И заплатите замръзват

Мартенският студ скова в лед не само улиците. На път са да замръзнат и заплатите на всички българи, които работят в бюджетни организации.

На днешното си заседание правителството се готви да приеме постановление, с което залага нулево повишение на чиновническите надници тази година. Възнагражденията остават на нивата от 1 януари т. г., пише в проекта, чиито вносители са премиерът Борисов и заместникът му Дянков.

 

„Труд": Борисов: Оставката на правителството е в джоба ми

„Написал съм оставката на правителството си и тя е в джоба ми`, заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС.

„Въпросът е какво ще последва, ако правителството подаде оставка", зададе риторичен въпрос той. „По-тежки месеци не е имало от войната насам. Поел съм ангажимент и правя всичко възможно да изкараме тези месеци", заяви още премиерът.

„Всичко си има граници", каза Борисов и изрази учудването си от факта, че вчера е превел средствата на лекарите, а днес те отново имат намерение да протестират и да преустановят работа. Вчера са били платени дължимите средства от 25 млн. лв. на НЗОК за разплащане на дейностите на общопрактикуващите лекари и на специалистите по дентална помощ.

„Стандарт": Удар по джоба за Разпети петък

По-скъпо парно ще плащаме от 1 април. Ден преди Разпети петък цената на топлото ще се вдигне с около 5%. Това стана ясно от думите на Ангел Семерджиев, шеф на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Причината е поредното поскъпване на природния газ. Предложението е цената на горивото, използвано от топлофикациите, да скочи с 16,62%. От 1 юли пък може да ни ударят с такса "електромер". По 1,80 лева на месец да плаща всеки абонат, иска компанията ЕВН, която обслужва Югоизточна България. От промяната потърпевши ще са хората с необитаеми жилища и вили, които се посещават рядко. Такива са 20 на сто от електромерите в страната. Дори да не са ползвали ток, собствениците им ще броят на Енергото по 21,60 лева на година.

„Стандарт": Борисов: Избори, ако не спрат стачките

Ако не спрат да ме пресират със стачки и бунтове, отиваме на избори. Този ултиматум отправи премиерът Бойко Борисов към протестиращите лекари. Той бе категоричен, че ще даде отпор и на всички искания за повече пари от различни гилдии. Написал съм оставката на правителството и тя е в джоба ми, ще видите какво ще стане, ако ме пресирате, заяви Борисов на среща с фермери. Не може вчера да съм превел на лекарите всички дължими суми, а днес те отново да протестират, заяви той. По сметката на здравната каса за джипита и зъболекари са преведени 25 милиона лева. 11,978 милиона лева от тях са за първична извънболнична медицинска помощ. 9,039 млн. лв. са за зъболекарите и 3,1 млн. лв. са потребителските такси.

Борисов се възмути от претенциите на докторите, че не искат да бъдат проверявани.

„Монитор": Махат топлинните счетоводители

Услугите на топлинните счетоводители да се ползват само по желание и да се премахне сегашното задължение сметките за парно в сградите етажна собственост да се изготвят чрез дялово разпределение. Това предлагат от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). От антимонополния орган вчера публикуваха свое становище по Закона за енергетиката и наредбите към него, които регламентират дейността на топлинните счетоводители. След направения анализ от ведомството на Петко Николов са установили, че сегашната нормативна уредба води до закрепостяване на клиентите. Освен това от КЗК констатират, че абонатите на топлофикациите не разполагат с действителна свобода на избор дали да употребяват услугата дялово разпределение или не. Това според експертите на комисията създава условия за непазарно поведение от страна на топлинните счетоводители. Техният стимул да се конкурират помежду си е премахнат, а самите потребители са поставени в условията на закрепостяване, категорични са от КЗК.

„Монитор": Премиерът Бойко Борисов: По-тежки месеци не е имало от войната

По-тежки месеци за България не е имало от времето на войната, това е реалната ситуация. Поел съм този ангажимент и правя всичко възможно с правителството да изкарам тези месеци. Така министър-председателят Бойко Борисов определи ситуацията в страната пред фермерите, с които се срещна вчера. Повод за тежката констатация дадоха протестите на личните лекари, които започнаха в началото на седмицата. Докторите стачкуват, защото ги проверяваме, но и вас ще ви проверяваме, обеща премиерът на селскостопанските производители. 25 млн. лв. е превел вчера кабинетът по сметката на здравната каса за дейността на общопрактикуващите доктори и зъболекарите.

„Монитор": Вадят с танкове коли от преспите

Изключително усложнена остава обстановката в страната след продължаващия вече второ денонощие снеговалеж, съобщиха от Гражданска защита вчера. 64 села са без електрозахранване, 40 от тях са в област Добрич. Екипи на Гражданска защита към МВР през нощта са оказали помощ на над 200 аварирали автомобила и на 250 души, на 4 линейки с две родилки. 20 тира са били блокирани от осем часа вечерта вчера в отсечката на пътя, свързващ Карнобат и магистралата, съобщи инж. Йордан Лозев от Гражданска защита-Бургас. Тежкотоварните автомобили са изтеглени с помощта на МТЛБ - малък танков лек бронетранспортьор. Магистралата продължава да бъде затворена за движение. Бременна жена закъса в снежните преспи между великотърновските села Хотница и Русаля вчера сутринта.

„Дума": Отказват да освободят резерва на НЗОК

Обещаните преди два дни от премиера 350 млн. лв. от резерва на касата няма да бъдат отблокирани. Това стана ясно вчера от официални изявления на представители на финансовото министерство. Според тях увеличението на здравната вноска щяло да покрие липсата на пари.

Въпреки обещанията на кабинета личните лекари в няколко града вчера спряха работа. На смени приемаха в отделни кабинети спешните случаи. Пациентите не възроптаха срещу решението на лекарите си да протестират.

Разградските джипита поискаха Борисов да се извини на лекарите заради думите си, че заради техните протести трябва да вдигне вноската. Борисов веднага заплаши с оставка и обвини докторите, че протестират, защото ги проверяват.

Срещу увеличението на здравната вноска с още 2% възроптаха и лекари, и работодатели, и синдикати. С тази стъпка, която се очаква да е реалност от 1 април, се търси начин за справяне с финансовите проблеми в системата, категорични са експерти. През есента бе планирано вноската да се вдигне през 2011 г.

От КНСБ пресметнаха, че увеличената здравна осигуровка ще "изяде" между 8 и 12 хляба на семейство с оскъдни доходи.

„Сега": Енергийните дружества искат такса и за неконсумиран ток

Идеята на електроразпределителните дружества да се плаща дори и за неконсумиран ток ще стане факт. От 1 юли 2010 г. ще бъде въведена нова такса за ползване на електричество. Тя ще е 1.80 лв. с ДДС на месец. Това стана ясно след заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) вчера.

Първа подобна такса поиска да въведе австрийската EVN, която доставя ток на Югоизточна България. Според шефа на енергийната комисия Ангел Семерджиев обаче таксата трябва да важи за цяла България. Идеята ще се обсъжда с трите ЕРП-та в петък.

„Дневник": ГЕРБ реши да проучва възможен ли е импийчмънт на Първанов

Управляващата партия ще направи парламентарна анкетна комисия, която да провери нарушил ли е президентът Георги Първанов Конституцията с разпространението на стенограмата от разговора си в петък миналата седмица с финансовия министър Симеон Дянков. След анализа на звеното, управляващите ще решат и дали да започнат процедура за предсрочно освобождаване на държавния глава.

Това научи "Дневник" от източници, участвали в заседанието на ръководстовото на ГЕРБ, което приключи около 21 часа тази вечер. Обсъждането на конфликта с държавия глава продължило около 3 часа. Очаква се създаването на комисията да бъде задвижено утре сутринта.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини