Днес на Евро 2024: Екшън с четири мача, но вече има място и за калкулатори

Четири мача ни чакат днес в заключителния рунд на две от групите на Евро 2024.

Така ще и утре, а след тези два дни ще имаме пълната картина на осминафиналите и решетката по пътя към Берлин, където на 14 юли е финалът.

Програмата

19:00 часа Нидерландия - Австрия (Берлин, група D) - Диема, Диема спорт 3

19:00 часа Франция - Полша (Дортмунд, група D) - БНТ 1, БНТ 3

22:00 часа Англия - Словения (Кьолн, група С) - Диема, Диема спорт 3

22:00 часа Дания - Сърбия (Мюнхен, група С) - БНТ 1, БНТ 3.

Ситуацията в група D

Франция и Нидерландия са на върха в класирането с по 4 точки, но "оранжевите" са първи с повече вкарани голове (2-1 срещу 1-0 като голова разлика). И двата отбора са сигурни за осминафиналите. 

Австрия има три точки, а Полша е с нула и е отпаднал от битката за място в елиминациите.

Днес големият мач щеше да е в Берлин, ако хърватите бяха спечелили срещу Италия в понеделник.

Сега обаче ситуацията е, че австрийците се класират с точка, а дори и да загубят с до 3 гола разлика, защото ще имат по-добри показатели поне от два трети тима в групите - Унгария и Хърватия. Въпреки, че показа много смела игра дотук на турнира, едва ли съставът на Ралф Рангник ще тръгне смело в атака и за победа срещу Нидерландия в тази ситуация.

Въпросът е как ще подходят "лалетата", които със сигурност са се класирали, но с победа могат да са първи в групата. Защото сега водят с повече вкарани голове пред Франция, която играе с отпадналата Полша.  Но кой иска да е първи, това е друг въпрос...

Интригата е, че победителят в тази група D отива на осминафинал срещу втория в група F, който ще е един измежду Турция, Чехия или Грузия. Вторият в карето ще иде на сблъсък срещу втория в група Е, който може да е всеки от Белгия, Словакия, Румъния или Украйна.

Въпрос на избор и калкулации...

Двата тима изиграха страхотен мач преди три години на Евро 2020 в груповата фаза, като Нидерландия би с 2:0, но играта бе напълно равностойна.

Класираха се за елиминациите заедно тогава.

По същото време Франция среща отпадналия тим на Полша, който ще иска обаче да си тръгне поне с точка или някаква следа от турнира. А и в последните дни се заговори, че това ще е последното участие на Роберт Левандовски с екипа на родината, та - ето още една мотивация и за него, и за отбора.

"Петлите" показват силна игра, имат невероятен състав, но - неочаквано, страдат пред гола досега на Евро 2024. При създадени около 20 голови положения срещу Австрия и Нидерландия - едно попадение. При това - автогол.

Но Франция вече се класира на осминафиналите. Въпросът е дали ще успее да стане и първи в групата, което да даде преимущество напред в турнира като поток. Или пък... пак стигаме до въпроса на предпочитания за съперник. Тоест - не дали ще успее, а дали ще иска да е първи в групата.

Ситуацията в група С

Англия води с 4 точки и е сигурен осминафиналист. Дания и Словения имат по 2, а Сърбия е с 1. Но и този от големите фаворити на европейското - "трите лъва" - не убеждава, особено пред гола. С две реализирани попадения, критиките към английските нападатели са основателни. А и към цялата игра на селекцията на Саутгейт, която просто не на нивото, което се предполага при имената в този състав.

Сметките за останалите вече не са никак трудна работа. Словенците ще се класират с реми, независимо от резултата на другия мач. Защото ще имат три точки, а както и да завърши Дания - Сърбия, няма как и двата отбора да ги изпреварят. Ако са трети, ще са с голова разлика 0, както и в момента, а така зад тях като показатели остават Унгария и Хърватия. И това е напълно достатъчно.

Дания е в сходна ситуация - реми класира отбора или като втори, или като трети в групата. За Сърбия пък равенството изобщо не влиза в плановете - две точки не стигат. Трябва задължителна победа.

Затова и очакванията са по-интересният мач като зрелище да е в Мюнхен. Няма как сърбите да изчакват или да правят сметки. А и в ДНК-то на датчаните това не присъства. Да, но в случая интересът е най-важен и всеки би предпочел да играе "на сигурно".

Докато в другия мач четирите точки на англичаните и като цяло доказаният вече консервативен подход на Саутгейт не са особено обнадеждаващи, ако чакате зрелище. Както и фактът, че словенците се класират напред с реми.

Кой знае - може пък "трите лъва" да са решили, че е време да покажат нещо на турнира и да ни изненадат...? Надеждите са точно за такъв сценарий.

Словенците вече извлякоха много позитиви от турнира, въпреки че ще е трудно да преодолят психологическия удар от изпуснатата победа в 95-ата минута срещу Сърбия. Матияш Кек, селекционерът, ясно каза:

"Хладен ум, много търпение и характер", описвайки рецептата за днешния мач. Разбирай - никакви рискове и хвърляне в атака.

Източник: corner.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини