С гласовете на ИТН бе избран новият председател на Народното събрание, предложен от ГЕРБ

Рая Назарян от ГЕРБ събра 131 гласа "за", 66 "против" и 39 "въздържал се", с което бе избрана за председател на 50-тото Народно събрания на България.

Това се случи, след като от партията на Слави Трифонов ИТН, обявиха от трибуната на Народното събрание, че ще подкрепят всеки предложен кандидат с ясното разбиране, че това би избрало предложението на ГЕРБ. От трибуната Тошко Йорданов припомни, че тяхната партия няма да подкрепи правителство на първата и втората политическа сила (ГЕРБ и ДПС), но очакват третия мандат да бъде връчен на тях и те да съставят експертно правителство, като това явно може да стане само с връщането на услугата от страна на ГЕРБ и ДПС и гласуване от тяхна страна с ЗА за експертно правителство на ИТН. Това би направило хората на Трифонов в така наречения "Златен пръст" и създало някаква форма на коалиция между трите партии.

Гласуванията за другите предложени кандидати протекоха както следва:

Силви Кирилов от ИТН  събра гласа 17 "за", 108 "против" и 108 "въздържал се" - не е прието

Петър Петров от "Възраждане" - 53 депутата "за", "против" 111 и "въздържал се" 71 - не е прието

Виктория Василева от "Величие" събра 13 гласа "за", "против" 105 и "въздържал се" - не е прието

След като бе избрана, Рая Назарян заяви: "Първо бих искала да благодаря за оказаната висока чест и за полученото доверие. С днешното гласуване се дава възможност за нормално развитие на политическите процеси и ефективното функциониране на държавната власт. Народното събрание независимо от степента на общественото доверие е единствената платформа за легитимиране на изпълнителната и законодателната власт. Затова нашата обща отговорност на всеки един народен представител, независимо от ролите на опозиция и управляващи е да дадем възможност за нормализиране на политическите процеси и да отговорим на очакванията на обществото за стабилност, сигурност и справедливост. Независимо от политическите си различия, всички ние носим отговорност за качеството на политическите дебати и за актовете на Народното събрание, които трябва да съответстват на общоприетите разбирания за авторитет и достойнство. Вярвам, че всеки един от нас ще полага усилия в тази насока. На мен може да разчитате за диалогичност, справедливост, равнопоставеност и безусловно спазване на Конституцията, законите и правилника на дейността на НС. Благодаря ви!"

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    По
    Поредната партенка
    18 0
    12:52, 20 юни 2024
    Бойко си избра нова партия за бърсалка за задник Има Такъв Идиот под ръководството на Славния тъп Чалгар пристана на Винету
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини