Изследват безплатно за туберкулоза в Хасково, откриха 7 нови случая

    Безплатни изследвания за туберкулоза ще се проведат в Хасково от 17 до 21 юни, от 7:30 до 12:30 часа. Те ще се извършват в Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания (СБАЛПФЗ) в хасковския квартал „Болярово“, съобщи на пресконференция днес д-р Снежана Иванова от Регионалната здравна инспекция. На брифинга присъстваха лекари, епидемиолози и представители на Община Хасково.

    Д-р Иванова заяви, че туберкулозният бактерий е един от най-издръжливите във външна среда – до 3 г. в затворени тъмни и влажни помещения, а в нормални помещения може да издържи до 10 месеца.

    Кампанията „Седмица на отворените врати“ се провежда за втори път през тази година и е във връзка с превенция срещу хроничното инфекциозно заболяване, което в над 90-95% от случаите засяга белия дроб, но може да засегне всеки друг орган, уточни д-р Пламен Шумаков – завеждащ Диагностично-консултативен блок в СБАЛПФЗ.

    Той обясни, че в България се изпълнява програма в периода 2021-2025 г., чиято цел е да се намали на 50% броят на болните от туберкулоза в страната в сравнение с 2015 г., когато заболяваемостта е била 22 на 100 000 население и да се намали смъртността, която е била 1.5 на 100 000 население.

    Специалистът по белодробни болести съобщи, че от януари до май 2024 г. в Тубдиспансера в „Болярово“ е имало общо 14 случая на хора с туберкулоза, от които 13 са белодробни и 1 извънбелодробен. 7 от тях са нови случаи, има 4 рецидива и 3 неуспешни в продължаващото лечение по вина на пациентите.

    През 2023 г. в Хасково е имало 31 случая на туберкулоза – 25 нови, 5 рецидива и 1 неуспех.

    През 2022 г. случаите са били 33, от които 25 са били нови, 6 рецидива и 2 неуспешни от лечението.

    Здравните цели на ООН са до 2030 година да се прекрати епидемията от туберкулоза в световен мащаб, известна като Великия имитатор, тъй като тя може да имитира всяко едно заболяване, защото протича бавно, подмолно. Имунитетът на излекуваните от туберкулоза се нарушава за поне две години напред. Именно в тази връзка са важни навременното откриване, правилната диагностика и лечение.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини