Деси от „Славейков“ с две награди от конкурси

Готви се за стаж в немското посолство и тематичен тур в Полша

Десислава Маринова от 11“а“ клас на СУ „Петко Рачов Славейков“ се класира на трето място в  Единадесетия международния младежки литературен конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена", проведен в град Бургас и организиран от Центъра за еврейско-българско сътрудничество АЛЕФ.

По този повод се проведе се тридневен фестивал в Бургас, на който присъстваха номинираните участници. От общо 300 участници журито допусна за финален кръг номинациите на 20 български и 10 чуждестранни такива. Номинираните младежи проведоха срещи с доц. д-р Ангел Джонев, режисьора Иван Ничев, Елжбиета Граб, Георги Бърдаров, Румен Леонидов, Фелисия Валдман и Доминик Карильо. На официална церемония в края на фестивала бяха наградени тазгодишните победители.

Десислава Маринова спечели трето място в категория български участници за разказа си "Син на своя народ". Жанрът на разработката й не е точно есе, а по-скоро литературен разказ на историческа тематика, за евреите и Холокоста.Наградите са стипендия за следващата учебна година, книги, 3-дневен стаж в немското посолство в София, парична сума от 150 лв. и участие в тематичен тур "Места на памет" в Полша през есента на 2024 година.

Само ден по-късно след награждаването в Бургас в СУ „Петко Рачов Славейков“ пристигна и още една наградата за Десислава. Гимназистката е класирана на трето място вНационалния конкурс "Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ!", проведен в Стара Загора. В този конкурс Деси участва със стихотворението си "Чуй, другарю, за България".

И двете награди възпитаничката на „Славейков“ получава като член на Школа „ИстОрика“, а неин научен ръководител е Димитър Димов.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини