Районната избирателна комисия в Кърджали разпореди на кмета да премахне агитационни материали от дърветата в града

Районната избирателна комисия разпореди  на кмета на община Кърджали да премахне всички агитационни материали, поставени върху електрическите стълбове и върху  дървесната растителност – общинска собственост, по протежението на ул. „Отец Паисий“-до Пощата, бул. „Христо Ботев“-от колоната на въжената линия към спирка Зорница, ул. „8-ми“ март.- от ул. „1ви май“ към КАТ, както и установените на ул. „Сан Стефано“ в района на училище „Отец Паисий“ в гр. Кърджали.

 РИК-Кърджали реагира на сигнал от г-н Самет Шевкед, получен на електронната поща на Централната избирателна комисия с вх. №ЦИК-ЕПНС-17-987/03.06.2024г. и препратен по компетентност до Районна избирателна комисия – Кърджали.

В РИК – Кърджали с Вх. № 224-ЕП/НС от 04.06.2024 г. на общия входящ регистър и с Вх.№ 6/04.06.2024 г. в 15:21 ч. в регистъра за жалбите, е заведен сигнал от г-н Самет Шевкед, получен на електронната поща на Централната избирателна комисия с вх. №ЦИК-ЕПНС-17-987/03.06.2024г. и препратен по компетентност до Районна избирателна комисия – Кърджали. В сигнала се твърди, че по дърветата на ул. „Отец Паисий“-до Пощата, бул. „Христо Ботев“-от колоната на въжената линия към спирка Зорница, ул. „8-ми“ март.- от ул. „1ви май“ към КАТ в гр. Кърджали са залепени партийни изборни материали.

На основание чл. 72, ал. 1, т. 20  от ИК  на 05.06.2024 г. по описанието в сигнала е извършена проверка от член на РИК Кърджали, при която се установи, че сигнала е основателен. При проверката е установено, че на посочените в сигнала места, по дърветата и електрически стълбове има поставени десетки плакати на ПП „Движение за права и свободи.“. Отделно поставени плакати на ПП „Движение за права и свободи“ са установени и на ул. „Сан Стефано“ в района на училище „Отец Паисий“.

РИК Кърджали счита, че поставяне на агитационни материали по дървета – общинска собственост, се явява нарушение на чл. 183, ал. 3 от ИК.

Съгласно Заповед № 557/08.05.2024 година на  кмета на община Кърджали и по-конкретно в раздел I /първи/, са определени с 8 /осем/ точки местата за поставяне на агитационни материали на предизборната кампания на политическите партии, коалиции от партии и инициативни комитети на територията на община Кърджали. В раздел II /втори / от заповедта е определено, че „агитационните материали могат да се поставят и на други места на територията на община Кърджали“.

Разрешението, дадено в раздел II на заповедта, не конкретизира определени места за поставяне на агитационни материали, каквото е изискването на цитираната норма, а съвсем нелогично и противно на целта на правилата на Изборния кодекс, дава възможност за превратно тълкуване на фразата „други места“, което би довело до абсурдната ситуация агитационни материали да бъдат поставяни и върху всяка друга общинска собственост – например централният вход на административната сграда на община Кърджали.

            На следващо място, според РИК Кърджали, поставянето на агитационни материали върху дървета – общинска собственост, се явява и нарушение на чл. 168, ал. 3 във вр. с § 1, т. 18 от ИК. Съгласно тези разпоредби се забранява безплатното използване на публичен административен ресурс – бюджетни средства, помещения, автомобили, самолети и други транспортни средства, оборудване и други движими и недвижими вещи – държавна или общинска собственост.

РИК Кърджали счита, че дърветата, като недвижими вещи (осн. чл. 110 от Закона за собствеността) - общинска собственост, попадат в обхвата на горната забрана и поставянето на агитационни материали върху тях противоречи на правилата на изборния кодекс.

Това се съобщава в сайта на РИК-Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини