Ученици и учители от Езиковата гимназия отбелязаха с поредица от инициативи своя патронен празник

Честванията на патронния празник в ЕГ „Христо Ботев“ стартираха ден преди тържествената заря проверка. В двора на Гимназията, ученици от випуск осми клас подготвиха и представиха рецитал с творби, посветени на гениалния поет, а гвардейския отряд и фанфарният оркестър впечатлиха гостите от Пазарджик, Смолян и Самоков със своите музикални изпълнения и танцови композиции. Трима ботевци, БеркайКъръш от 10клас, спечелил трето място за поезия,Деница Сивова от 10 клас и Радина Бояджиева от 8 клас с поощрителна награда за поезия в Националния литературен конкурс „Живеем в земята на Ботев“, прочетоха своите творби.

Пред паметника великия Ботевгоспожа Даниела Павлова – директор на Гимназията, прочете пламенно слово. На тържеството беше поднесен венец и прочетен поздравителен адрес от името на кмета на община Кърджали г-н Ерол Мюмюн и на началника на Регионално управление на образованието г-жа Ангелина Костова.

На централния градски площад на първи юни, след петгодишно прекъсване, беше проведена тържествена заря проверка с военни части и първия ученически гвардейски отряд. А честванията на патронния празник на Гимназията продължиха със спортни прояви, сред които и традиционният турнир по плуване, проведен в закрития басейн на ЕГ „Христо Ботев“ с младежи от различни училища в град Кърджали.

Кулминацията на инициативите беше и традиционният театрален маратон. За вълнуващите моменти на сцената  и талантливата актьорска игра през годината работиха три  театрални студия: на български език с ръководители Атанас Атанасов и Маргарита Маргаритова, на немски език с ръководител Радка Попгеоргиева, Анета Танкова и на английски език с ръководител Таня Маровска, по Национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“.

Заглавието на спектакъла на английски език „Runforyourwife“, накратко „Спасявай се“, ни отвежда в един свят, в който главният герой- млад мъж, прави опити да води свой, различен от другите живот, изпълнен с комични ситуации, често дължащи се на недоразумения заради желанието му да бъде едновременно на две места и да споделя дните си със своите две съпруги, преминавайки през различни перипетии.

„Verloren im Netz“ или „Изгубена в мрежата“ е пиеса, с която авторът Дуйгу Мехмед от 12Д клас, заедно с госпожа Попгеоргиева- преводач на немски език, ни правят свидетели на мистериозното изчезване на АмираФабел на 13 октомври, оставящо нейните родители и приятели безмълвни. 17- годишното момиче, което се е държало доста необичайно през последните месеци, е било любимката на компанията и нейните съученици са разтърсени, объркани и тъжни. Връщайки се назад във времето, прекарано с нея преди изчезването й, те откриват шокиращи факти, които ги водят до евентуални следи.

„Извънредни ситуации“ по Камен Донев беше пиесата на театралното студио на български език. Извънредни ситуации, истории с обикновени и не толкова обикновени герои, копнежи и мечти, недоразумения, смешни, абсурдни и делнични случки. Стpанниобpази, потопeни в бит и абсуpдностeдновpeмeнно. Eднопаpадоксалносъчeтаниeмeжду ежедневни грижи и спонтанни, но нeяснипоpиви към "възвишeното". Hо най-смeшното и абсуpдното e eзикът на гepоитe, които тpудноизpазяват мисълта си, най-чeсто - поpади липса на такава, и нeстpадат от излишък на eнepгия, в съчетание с изтънченото  чувство за хумор на автора на пиесата. Аплодисментите на публиката са най-красноречивото признание за труда на режисьора и ръководителите и ентусиазмът и талантът на младежите и девойките от ЕГ „Христо Ботев“.

За финал на честванията младите журналисти за пореден път отразиха всичко по-важно от училищния живот в поредното издание на младежкото предаване „Твоят час“, подготвено от клуб „Публична реч“ за  многобройните слушатели на Общинско радио Кърджали.С годините гвардейският отряд, фанфарният оркестър, театралните студиа  и журналистическият клуб се превърнаха в кауза, мисия и  емблеми на Езиковата гимназия, а ученици и учители достойно почетоха паметта на великия и недостижим Христо Ботев!

Това съобщиха от ръководството на гимназията.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини