Националният ансамбъл „Филип Кутев” ни гостува на 6 юни,кърджалийци търсят билети с връзки

Изображение 1 от 2

    Националният ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев” ни гостува на 6 юни.Спектакълът,който се очаква с голямо нетърпение ще се състои от 19,00 часа в театър „Димитър Димов”.Билетите са разпродадени отдавна.Кърджалийци се опитват да си намерят билети с връзки,но безуспешно.

    Националният ансамбъл за народни песни и танци "ФИЛИП КУТЕВ" е създаден през 1951 година. Още от самото начало той е сформиран като професионален състав. Първите скромни, но талантливи млади певци, танцьори и музиканти са постъпили в ансамбъла след сериозен подбор на специално проведения национален конкурс. Наред със своя артистичен талант те носят и несметното фолклорно богатство на своите родни места. Всичко останало като теория, организация и т.н. се добавя от Ансамбъла и благодарение на това, той се превръща в една престижна школа за сценично фолклорно изкуство, каквато е и до сега.

    Основател и главен художествен ръководител на ансамбъла от неговото основаване е големият български композитор Филип Кутев ( 1903 - 1982 ), един от най-добрите познавачи на българската народна музика. Танцовата група се е ръководила от народната артистка - хореограф Маргарита Дикова, работила дълги години в областта на българските народни танци. За диригент е бил привлечен Иван Кавалджиев, за филолог - фолклорист - Мария Кутева.

    Днес ансамбълът разнася красотата на родния фолклор по всички краища на света. Всяка нова сценична изява е празник, очакван с нетърпение и копнеж, с любовна тръпка и предчувствие за едно неповторимо хубаво изживяване.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини