Община Перник обяви конкурс за директор на Общинския драматичен театър „Боян Дановски“

Община Перник обяви конкурс за директор на Общинския драматичен театър (ОДТ) „Боян Дановски“, става ясно от публикация в официалния сайт на местната администрация.  

Длъжността включва организация, ръководство и контрол на цялостната дейност в културната институция.

Кандидатите за заемането на длъжността трябва да притежават висше образование с квалификационна степен „магистър“ в професионално направление „Сценични изкуства“ и тригодишен професионален опит.

Явилите се на конкурса трябва да защитят концепция за дейността и развитието на ОДТ „Боян Дановски“ Перник за период от четири години, подробно разработена за първата от тях.

Като предимства за заемане на длъжността от кандидатите се считат присъдени им научни степени; допълнителна квалификация или специализация в областта на сценичните изкуства и арт мениджмънта; участие в разработването и реализацията на програми и проекти; чуждоезикова и компютърна компетентности.

Досегашен директор на ОДТ в Перник бе актьорът Иво Горчев. Изборът на нов ръководител се налага заради изтекъл мандат, обясниха от Община Перник.

Пернишкият театър чества 100-годишен юбилей през 2019 година. Театралната дейност в миньорското селище започнала десет години преди Перник да бъде обявен за град. Пристигналият в село Перник Иван Пенчев сформирал през 1919 г. първата театрална трупа. В нея, освен професионални актьори, влезли и чиновници-любители от мината. За първа играна пиеса се смята „Златното руно“ от Станислав Пшибишевски.

Експерти определят два „златни периода“ за пернишкия театър - през 1937 - 1942 г., когато бил ръководен от Иван Пуховски, и през 1977 г. - 1990 г., когато негов директор е Георги Русев.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини