Швеция награди ABBA с рицарско звание

Шведската супергрупа ABBA най-накрая получи признание за своя музикален принос към шведската и международната култура с рицарско звание за поп кариерата си, започнала от Евровизия.

Швеция каза голямо „Благодаря ви за музиката“ на ABBA, като почете супергрупата с една от най-престижните награди в страната - Ордена на Васа.

Званието се присъжда за първи път от близо половин век и е признание за „изключителните постижения на ABBA в шведския и в международния музикален живот“.

Групата, която се състои от Agnetha Faltskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson и Anni-Frid Lyngstad, извоюва световна слава, като спечели Евровизия през 1974 г. със своята заразителна любовна песен „Waterloo“.
 
Победата на Евровизия превърна ABBA в поп величие и в най-успешната група, спечелила панконтиненталния музикален конкурс. Мелодичният диско поп на ABBA продаде стотици милиони записи по целия свят. Сценичният мюзикъл „Mamma Mia!“, създаден на базата на техните песни, е на 25 години и по него бяха направени два филма.

Въпреки че членовете на шведската група не са излизали заедно на сцената за изпълнение на живо от четири десетилетия, те издадоха албума „Voyage“ през 2021 г., а година по-късно в Лондон беше открито тяхното концертно шоу с АББА-тари.
 
Кралското признание като „Командир от първи ранг“ е един от няколкото шведски ордена, включително Кралския орден на Серафимите, присъждан на президенти и чуждестранни кралски особи, и Кралския орден на Полярната звезда, който се дава на чуждестранни граждани и лица без гражданство.

Кралският орден на Васа, който се дава като признание за личните усилия за Швеция или за шведските интереси, както и за успешното изпълнение на обществени задължения и задачи, беше пасивен до края на 2022 г., когато беше активиран отново, след като разпоредби направиха кралските ордени отново достъпни за шведските граждани. 

По-рано тази година кандидатите бяха номинирани от обществеността и шведското правителство и крал Карл XVI Густав одобриха номинациите, включително четиримата членове на ABBA.

По щастлива случайност тази година, когато се навършиха 50 години от победата на ABBA на Евровизия, песенният конкурс се завърна в Швеция. По този повод на церемонията имаше специално изпълнение в чест на групата, в което участваха и аббатарите. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини