Коридорът Филаделфи: защо е изключително важен за Израел

Десетки тунели на Хамас явно се крият в земята под коридора Филаделфи, както наричат укрепената граница между Египет и Газа. Какво представлява този коридор и защо в Израел смятат, че войната за Газа тепърва започва.

Разпореждането на Международния съд на ООН беше пределно ясно - Израел незабавно да прекрати офанзивата си в Рафах. Военната реалност обаче е съвсем друга, пише АРД. Израелската армия продължава да навлиза все по-навътре. А говорителят на армията Даниел Хагари дори говори за „стратегически важен успех“.

Контрабанда на оръжия за Хамас

„В последните дни Израел пое контрола над коридора Филаделфи по границата между Египет и Рафах“, обяви Хагари. Според него тъкмо тази част от ивицата Газа е била „жизнената артерия“ на Хамас, по която контрабандно са преминавали редовните доставки на оръжия за терористите.

От гледна точка на Израел това наистина е огромен успех, обяснява АРД. На територията на 14-километровата буферна зона между Египет и ивицата Газа има многобройни тунели, откъдето навярно са преминавали оръжейни доставки за Хамас. Това явно е помагало на Хамас да съхрани и увеличи военната си мощ.

Десетки тунели на Хамас

Десетки са тунелите под коридора Филаделфи - по протежението на границата между Газа и Египет. Мика Фрийд, шеф на израелската фирма „Geoscope“, която по поръчение на армията проучва тунелната система в ивицата Газа, съвсем наскоро ги е видял с очите си, отбелязва АРД. По думите му там има най-малко 50 тунела, водещи от Рафах към Египет.

Експертът обяснява, че си сътрудничи с американска компания, тъй като няма право да проучва тунелите от египетската страна на границата. Целта е те да бъдат открити и изследвани - колко надълбоко са, какви са размерите им.

„Истинската битка за Газа тепърва започва”

Палатки на палестинци по границата между Газа и Египет    Снимка: DW

Специалистът няма право да разкрива подробности от проучването, което компанията му прави. Казва обаче, че тунелите са много и на различна дълбочина - в някои случаи по четири или пет тунела един над друг.

Жак Нериа, дългогодишен служител на израелското военно разузнаване, смята, че поемането на контрола над коридора Филаделфи е повратен момент във войната на Израел срещу Хамас. „Това значи, че истинската битка за Газа всъщност тепърва започва“, казва Нериа пред АРД. Той обаче смята, че колкото по-навътре в Рафах навлиза израелската армия, толкова по-малко вероятно е да се сключи сделка за освобождаване на заложниците.

Все по-ожесточени сражения?

Битката за Рафах сега навярно ще стане още по-ожесточена. На собствен гръб го изпитаха вече 33 деца от детското селище SOS Kinderdorf в града, които трябваше да бъдат евакуирани, защото няколко бомби паднаха близо до селището, пише АРД. Говорителят на световната мрежа на SOS Детски селища Борис Брайер заяви, че всички са „шокирани, тъжни и възмутени“, защото е станало ясно, че дори място, което е недвусмислено означено като хуманитарен център, не е защитено от сраженията.

„Да се премести голяма група деца на друго място по време на война, е изключително рисково начинание, а освен това е ужасяващо за самите деца“, обясни още Брайер. Децата и служителите от селището сега са прехвърлени в централната част на ивицата Газа, където засега е по-безопасно. Но дали ще остане така?

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини