Голяма вълна цунами залива селища в Чили

Голяма вълна с височина около 2,30 метра се е разбила в чилийския крайбрежен град Талкахуано.

Вълната е предизвикана от силното земетресение с магнитуд 8,8 по Рихтер, което разтърси Чили по-рано днес, това съобщиха от Тихоокеанския център за предупреждения от цунами.

Вълната е ударила града около три часа след силното земетресение. Талкахуано е един от около 11-е чилийски крайбрежни града, които бяха ударени от вълни цунами, съобщиха от центъра.

Вълната заляла града и още десетина селища в централната част на Чили. Япония, Австралия и Филипините, както и много азиатски и тихоокеански страни отправиха предупреждения за цунами.

Тревога за цунами е обявена и на американския архипелаг Хавай и във Френска Полинезия, където е забранено всякакво движение на по-малко от 500 метра от брега. Най-малко 82 са загиналите, показват последните данни, съобщени от чилийския министър на вътрешните работи Едмундо Перес Йома. Продължаваме оценката на ситуацията, за да определим мащабите на загубите, понесени от населението и инфраструктурите, добави министърът. Според него не се очаква броят на жертвите да нарасне много.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини