Безработицата за февруари гони 10%

Безработицата този месец може да надхвърли 10%, прогнозира зам.-министъра на труда и социалната политика Красимир Попов в интервю за програма „Хоризонт” на БНР.

През януари без работа са били 9,9% - с 0,77% пункта повече от декември.

През януари тази година в бюрата по труда са регистрирани около 366 887 безработни лица. Т.е. имаме нарастване с 28 743 човека спрямо декември миналата година, каза Попов.

Според заместник министъра в бюджета има пари за още около 2500 души, които да преминат на непълно работно време, за да не бъдат съкратени.

Красимир Попов посочи, че с даването на зелена светлина на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” се откриват нови възможности за заетост.

Всички онези работодатели, които изпитват затруднено положение и имат намерение да преминат към непълно работно време, да използват възможностите за адаптивност, препоръча той.

Това е мярката, съфинансирана от европейския бюджет, където условията за доста по-добри от ПМС 44 - единствена разлика е, че работодателите, които пускат заявления по адаптивност, не бива да се извършвали масови съкращения след 1 юли 2008 г., каза още Красимир Попов.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини