Европа ни пусна 15 милиарда

15 милиарда лева ще получи България от Европейския съюз до 2013 година. Парите ще дойдат от седемте оперативни програми на ЕС, които вече са пуснати изцяло, предаде АСН.

Вече е освободено финансирането и по последната от тях - "Човешки ресурси", съобщи днес премиерът Бойко Борисов.

Общо 2,8 милиарда лева за малкия бизнес, безработните и преквалификацията на работещите ще бъдат похарчени по програмата до края на мандата, съобщи Борисов.

Само за 7-8 месеца във властта сме дали възможност на България да усвои 15 милиарда лева при спрени 7 програми по време на предишното управление, заяви премиерът. Той беше категоричен, че отсега нататък усилията на цялото правителство и на всички кметове трябва да са концентрирани върху това парите да бъдат усвоени.

Средства вече има, така че жителите на дадена община да се сърдят на кмета си, ако до тях не стигат, заяви Бойко Борисов. За целта идния четвъртък премиерът, заедно с петимата ресорни министри, които отговарят за европрограмите, ще участват в срещата на Сдружението на общините в Пловдив. Там на кметовете ще бъде раздаден и специален наръчник, в който подробно е описано какво не трябва да правят, за да губят пари от Брюксел.

Ако те изявят желание, съм готов да създам и специализиран орган към Министерския съвет - от 20-30 души, които да помогнат на градоначалниците при съставянето на проекти. Особено при малките общини, където не достига административен капацитет, заяви Борисов.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини