ЦИР: Тръгваме нагоре от лятото на 2010 г.

През 2010 г. безработицата ще стигне 10 % в най-трудните месеци, които предстоят, според прогноза на Центъра за икономическо развитие. Това ще е най-сериозният проблем през годината, очаква се от лятото да започне стабилизиране, стана ясно при представянето на доклад "Икономиката на България – януари 2010 г.”.

Почти всички фирми, дори и тези в по-добро състояние, извършват вътрешни преструктурирания, които обикновено са свързани с освобождаване на кадри – и квалифицирани, и неквалифицирани, информира агенция Фокус.

Българската икономика ще продължи да се движи надолу на годишна база и през първото тримесечие на 2010 г. През втората половина на 2010 г. може да се очаква слаб икономически растеж.

И това правителство занижава очакванията към икономиката на страната когато подготвя бюджета и много бързо след това повишава очакванията си след това. През декември да се приеме бюджет със спад 2 % и преди края на януари прогнозата да се промени на 0.3 % - това звучи малко непрофесионално, отбеляза председателят на центъра Георги Прохаски.

"Не се очаква преките чуждестранни инвестиции да надхвърлят 3 млрд. евро през 2010 г. Инфлацията за 2009 не надхвърли 0.6 %, за 2010 г. също ще бъде ниска – не повече от 2-2.5 % през цялата година", посочи той.

По думите му - трябва да спре по-нататъшното намаляване на осигуровките. Възможно е да се окажат прави някои разчети, че трябва да се повиши осигурителната тежест, което би позволило намаляване на някои данъци, включително ДДС. Ако продължи финансирането на осигурителнатасистема от държавния бюджет и основно от ДДС и акцизи, не би могло да се мисли за намаляване на ДДС в следващите няколко години.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини