Над 600 деца се запознаха с разделното събиране и компостиране на отпадъците

660 деца от 10 училаща в Смолян и общината се обучаваха какво е разделно събиране и компостиране на отпадъците. Кампанията е по проект на община Смолян, с който се цели намаляване количеството на депонираните отпадъци. По време на кампанията са проведени 22 презентации и 20 демонстрации в различните учебни заведения пред ученици от начален, основен и среден курс.
"Най-доброто, което успяхме да направим е, че събудихме интерес у децата във връзка с депонирането на битовите отпадъци и превръщането им в компост и по този начин да намалим този отпадък. И той вместо да се депонира и обезврежда на тези депа да бъде използван като ресурс за производство на екологично чисти продукти. Най-впечатлени естествено бяха най-малките ученици", каза ръководителят на проекта Емил Дурсев.
По проекта е доставен и функционира 3D принтер. Той работи с биоразградима пластмаса, произведена от растителни суровини, подлежащи на рециклиране. Чрез 3D принтиране се изработват съдове от биоразградима пластмаса за събиране на биоразградими отпадъци в училищата. Работата на принтера е достъпна за наблюдение от учениците от всички училища, като по този начин се демонстрира най-съвременният модел за намаляване и предотвратяване образуването на отпадъци, а именно използване на продукти от биоразградими суровини и годни за рециклиране, и така допринасящи за предотвратяване образуването на отпадъци.
Принтерът е един от най-големите налични FDM 3D принтери. С конструктивен обем от 700х700х820 mm, той позволява да се печатат изключително големи прототипи и обекти. Произведените с принтера контейнери са поставени в училищата, с тях учениците се учат на разделно събиране на
боклука. В училищните сгради са доставени и контейнери за биоразградими отпадъци. След приключване на проекта, принтерът ще бъде използван за демонстрации пред ученици на създаването на различни предмети от разградимата суровина.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини