Три дни ще продължи Празникът на смилянския фасул, местят го седмица по-рано, заради местния вот

Три дни -  от 20 до 22 октомври ще продължи Празникът на смилянския фасул. Събитието е изтеглено по-рано с една седмица, заради провеждането на местните избори.
Откриването ще е на 20 октомври с изложение-базар на местни производители. "Тази година имаме над 25 производители, както на хранителни продукти, така и на изделия на традиционните занаяти, това са изделия от дърво, от метал, шевици, ще имаме ножар. В петъчния ден ще се проведе и събитието на "Слоу фууд България", което ще бъде посветено на бобовите култури в Родопите, като генетичен ресурс и поминък, и храна за бъдещето", каза председателят на читалището Илия Годев.
Същинският празник ще е в събота. Той ще започне по традиция с гръм на фасулево топче. В читалището ще има и богата фолклорна програма. Ще има и множество работилници. "Едната вече става традиционна и е за приготвяне на трахана. Траханата е храна, която е с пробиотични качества и е много полезна, но усетът на съвременния потребител вече към тези вкусове и този продукт е загубен. Ние искаме да възстановим тази здравословна храна за българския потребител, т.е. да я направим отново позната", допълни Годев.
Ще се проведат и конкурсите за най-вкусно ястие от смилянски фасул, за оригинално пано, за най-атрактивен щанд на местен производител. От 15.30 до 17 часа за настроението на гостите ще се погрижи популярната изпълнителка Поля Паскова. Ще се раздаде и традиционния курбан, който освен фасул чорба ще включва основно ястие и десерт. Денят ще завърши с откриването на изложба на художника от Варна Константин Янев. В неделя базарът продължава. Тогава ще се проведе и състезание по планинско бягане.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини