Ученикът убиец от Пазарджик остана без адвокат, защитникът отказа да го брани в съда

Адвокат Лъчезар Кръстев от Пазарджик, който пое защитата вчера по време на мярката за неотклонение на 18-годишния Никола Райчев, се отказа да го защитава, обяви самият той в изявление.

"Моето участие като адвокат по случая с убийството на 21-годишния Ангел Здравков приключи. Поех ангажимент да се явя в съдебното заседание само и единствено, за да тръгне делото, тъй като адвокатската защита в такива дела е задължителна", заяви Кръстев. 

След това обясни мотивите си:

"Участието в подобен наказателен процес е огромно изпитание за всеки участник - съдия, прокурор, адвокат, съдебен заседател, разследващи полицаи. Бях изправен пред сериозен морален казус, но дългът ми надделя. Ангажиран бях като защитник от брата. Родителите на момчето въобще не се появиха нито преди, нито по време на заседанието, нито след това. Това е огромна трагедия, в която се погубва не само един, а два живота на млади хора. Жалко е, че работата ми като адвокат се използва за политически цели. Адвокатската професия е тежка и отговорна".

Адвокат Лъчезар Кръстев е четвърти в листата с кандидати за общински съветници на "Земеделски съюз"-БЗС, ДБГ в Пазарджик. Елктронното издание на местния вестник "Знаме" отбелязва, че Кръстев не е адвокатът, за когото бе съобщено, че е съдействал на Никола Райчев да се предаде на органите на реда.

18-годишният Райчев е обвинен в умишленото убийство на 21-годишния Ангел Здравков. Според обвинението малко преди 19 ч. на 29 септември младежът пробол два пъти с нож Ангел, който се разхождал с приятелката си. Починал е от кръвозагуба на път за болницата. Причината за тежкото престъпление е ревност. Извършителят беше издирван в няколко района на България, след като избяга от местопрестъплението и се опита да се укрие. Ден след убийството Райчев беше арестуван на жп гарата в София. Общественият отзвук в Пазарджик спрямо семейството му е силно негативен.

Вчера в съдебната зала възникна спор дали 18-годишният младеж се е предал сам, като според наблюдаващия прокурор Георги Кацаров няма такива данни, както твърди адвокат Кръстев. Освен това обвиняемият обяви, че се отказва от защита си. Днес отвод си направи самият адвокат Кръстев. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини