Мнозинството в НС одобри споразумението с миньорите, трима от ГЕРБ и ПП-ДБ се отцепиха

Народното събрание одобри споразумението между министър-председателя, представители на Министерски съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор "Енергетика", сключено по време на преговорите с протестиращите на 3 октомври. 

"За" гласуваха само представителите на мнозинството от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, но имаше и народни избраници от първите две парламентарни групи, които се отлъчиха от партийната позиция. Така един депутат от ГЕРБ и двама от ПП-ДБ натиснаха копчето "против". Документът беше приет със 133 гласа "за" и 66 "против". Срещу одобрението от страна на парламента се обявиха от "Възраждане", БСП, ИТН и независимият Радостин Василев. 

Вносители на решението за споразумението са Кирил Петков и Атанас Атанасов от "Продължаваме Промяната - Демократична България" и Делян Пеевски от ДПС. Подпис от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов няма, макар че вчера той се подписа под споразумението по време на преговорите.

Няколко часа вчера премиерът Николай Денков, министри и депутати разговаряха в сградата на парламента с представители на протестиращите миньори и енергетици. След срещата стана ясно, че е било подписано споразумение от основните участници в дискусията. В Министерския съвет днес премиерът се срещна и с представители на работодателските организации.

Още на старта на дебатите в пленарната зала градусът на напрежението се повиши. Депутатите от трите партии, които отказаха да подпишат споразумението - "Възраждане", ИТН и БСП, обвиниха управляващите, че хвърлят пясък в очите на протестиращите, а синдикалните лидери са предали работниците. Опозицията предупреди, че няма да подкрепи документа. 

От БСП призоваха вносителите да оттеглят проекторешението си, тъй като проектът е противоконституционен, заяви зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин. По думите му документът е неконституционен и предвижда ратифициране на неформално споразумение, което не е в правомощията на НС.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини