Денков и представители на АИКБ обсъдиха териториалните планове и енергийната стратегия

Имаме пълно съгласие, че трябва да се подготви енергийна стратегия на страната през следващите няколко месеца. Това заяви премиерът Николай Денков след провелата се в Министерския съвет среща между него и представители на работодателски организации. 

Денков се срещна с представители на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, с които обсъди основните мерки, предвидени в териториалните планове за справедлив преход и възможността за участие на големи предприятия в промяната на икономическия облик на област Стара Загора.

„Тази енергийна стратегия трябва да е базирана на моделирането на развитието на енергийната система, което успяхме да направим през месеците юни, юли и август. Това, което колегите предложиха, и то е много полезно, е, че тази енергийна стратегия може да се допълни и с една индустриална стратегия, тъй като най-големият потребител на електроенергия са големите индустриални предприятия“, каза Денков. 

Министър-председателят се срещна с представители на организациите Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България. 

„Прогнозирайки какво ще се случи с енергийните мощности в държавата, трябва да имаме предвид какво е очакването за развитието на енергоемките индустриални производства“, посочи Денков. 

Той съобщи, че другата детайлно обсъждана тема на срещата е свързана с работната ръка. „От една страна има недостиг. От друга страна, по отношение на регионите, ние говорим за работници, които се чувстват застрашени. Част от задачата е тези хора, които в момента са притеснени за своето бъдеще, да разберат, че за тях би могло да има по-добри възможности, с по-добро заплащане и по-добра работна среда. Това означава да привлечем инвеститори. Това беше и третата тема, по която говорихме – как да създадем такъв процес, прозрачен и ясен, при който да бъдат поканени най-добрите национални и международни инвеститори в трите региона, но и не само там. Така да осигурим и икономическото развитие на страната, и възможно най-добри условия за работещите и техните семейства в тези региони“, каза премиерът Николай Денков. 

Премиерът посочи, че по време на разговорите е получил и критики от страна на работодателските организации за комуникацията на правителството по някои теми и препоръки тя да бъде подобрена. 

„Споделям я. Истината е, че бяхме изключително напрегнати с кратките срокове, в които трябваше да изпълним задачите си. Някак си комуникацията остана на по-заден план“, отчете премиерът. 

По време на срещата са били обсъдени още основните мерки, предвидени в Териториалните планове за справедлив преход, и възможността за участие на големи предприятия в промяната на икономическия облик на област Стара Загора. 

Направили сме всичко, което може да се направи в настоящия момент. Преговорите по тези документи започват с тяхоното внасяне на 30 септември. Разговорът трябва да бъде как да подобрим тези документи, а не да се поставят ултиматуми. Това заяви днес министър-председателят Николай Денков на брифингa.

Денков изрази надежда разумът да надделее и да започнат истински разговори по същество. Преговорите с Европейската комисия вървят по стандартни процедури, каза премиерът и информира, че е обсъждано в срещите да се включат и представители на синдикатите, „за да видят за какво става дума, защото много често при тях има недоверие“. Трябва да продължим дискусиите по споразумението, което започнахме да обсъждаме на 19 септември, но то не беше завършено като процес. В това споразумение първа точка беше да се подготви план за самия преход, припомни Денков. Той подчерта, че има още страшно много работа, която трябва да се извърши заедно. Според премиера, докато хората стоят по магистралите, вместо да седнат на масата на преговорите, само се пречи на процеса, а не се помага. Има различни интереси сред протестиращите, така че не беше лесно да се стигне до консенсус, каза премиерът. 

Днес парламентът ще обсъди на извънредно заседание проект на решение за одобряване на Споразумение между министър-председателя, представители на Министерски съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор енергетика, сключено вчера. Вносители на проекторешението са народните представители Кирил Петков и Атанас Атанасов от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ и Делян Пеевски от ДПС.

Ние считаме за важно от работодателска гледна точка да не се затваряме само в енергийния сектор, а да гледаме цялата икономика, както в по-далечна перспектива, защото има и други предизвикателства. Това заяви на брифинг в Министерския съвет председателят на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата Цветан Сименов.

„Разговорите протекоха в конструктивен дух. Заключенията на вчерашното споразумение в голямата си част са приемливи. Ще спомена някои от тях – че решенията на Народното събрание трябва да се изпълняват, че трябва да се положат усилия за интензифициране на диалога, както и за много повече прозрачност и предвидимост при формулиране на плановете“, посочи Симеонов.

По думите му бавно вървят промените в нашето законодателство, които да улеснят вноса на работна сила. „Все още са доста тежки. При наличието на 12 000 директно засегнати работници от предстоящи промени, редно е да се предвиди за работодатели, които още от сега наемат работници от тези сектор, някакви допълнителни стимули. Известно е на всички, че там заплатите са доста високи. Невинаги интензивността на труда съответства на тези високи заплати, но важно е преходът от сега да започне и да се стимулира наемането на работници и служители. Преквалификацията в професии, които имат бъдеще, също е много важна. В преговорите участваха от Соларната академия, като по техни изчисления около 2000 души е нуждата от специалисти в соларната енергия. Има възможности за обучение, даже и за работа в чужбина. Вероятно ще имат по-високи заплати отколкото в ТЕЦ-овете в момента“, отбеляза той. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини