1215 лева е средната работна заплата в Смолянско, по-ниски са възнагражденията в градове като Хасково и Благоевград

 По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Смолян към края на юни 2023 г. намаляват с 0.2% спрямо края на март и достигат 31.0 хил., като намалението на наетите в частния сектор е с 0.4%, а в обществения сектор има нарастване с 0.2%. Спрямо края на първо тримесечие на 2023 г. най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Култура, спорт и развлечение“, „

 През второто тримесечие на 2023 г. средната месечна работна заплата за област Смолян нараства спрямо първото с 5.3% и достига 1 341 лв. при 1 957 лв. за страната. За обществения сектор средната месечна работна заплата е 1 686 лв., а за частния - 1 215 лева. Най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата, спрямо първото тримесечие на 2023 г. е регистрирано в дейностите „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ и „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване“. Най-ниско платени са били наетите лица в икономическите дейности „Транспорт, складиране и пощи”, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“. 

В сравнение с останалите области на страната през второто тримесечие на 2023 г., област Смолян е на 23-то място по показател „средна брутна работна заплата“. Най-висока средна месечна работна заплата получават наетите в областите София (столица) - 2 697 лв., София - 1 815 лв., Варна - 1 790 лв. и Стара Загора - 1 780 лева. По-ниски заплати от смолянчани получават хората в Хасково, Силистра,Благоевград,Кюсттендил и Видин.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини