Поход "По стъпките на Капитан Петко Войвода" се сътоя край Смолян

Лъчовиден поход „По стъпките на Капитан Петко Войвода“ се състоя в Смолянски езера. Походът бе организиран по повод 145 г. от Освобождението на България, 111 г. от Освобождението на Родопите и 115 г. от обявяване на независимостта.
Първия лъч, бе със старт "Рибката", втория от Паметник арх. Петров на връх Снежанка - и третия от Чешмата под х. Смолянски езера. Маршрутите бяха избрани с различен вид натовареност, за да могат да се включат хора от различни възрасти. Всички участници по трите лъча се събраха на Кокоши връх /Беширов камък/, където със слово от Севдалин Райски бе почетено делото на Капитан Петко Войвода, независимостта на България и Родопите.
Похода продължи към параклис Св.Дух, където се раздадоха над 120 порции курбан.Организирани бяха спортно-туристически игри, ходене по въже, скачане с чували и др. със специалното съдействие на Милен Атанасов.
Участници имаше от цялата страна, като най-голяма група бе от ТД „Етрополе“. Участие взеха децата от ЦПЛР към ОДК с ръководител Снежана Орлова, клуб "Родопски скаут" с ръководител Благой Янковски, както и десетки природолюбители. Грамоти получиха , както най-малкия участник Виктор Китов на 6 месеца, така и най-възрастния доц. Тодор Тодоров. Първенците в състезанията също бяха отличени с награди.
Събитието се отбелязва за първи път, като организаторите смятат похода  да се превърне в традиция.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини