През октомври ще приемат документи за подмяна на печките на дърва, този път ще има и безплатни термопомпи

Пред приключване е проекта за подмяна на горивната база в община Смолян. Остава може би около месец, за да подменим горивната база в повече от 2600 домакинства, каза на пресконференция зам.-кметът на Смолян, Марин Захариев.

Община Смолян има защитен проект за следващ етап, като скоро ще бъде възможно кандидатстването по него. „Ако имаме възможност ще заложим и по-високи параметри за климатици, има възможност и за термопомпи. Анализите показват, че през 2019 г. молихме хората да кандидатстват, а сега много видяха положителния ефект. Накрая при последното кандидатстване от март и април, остават неуважени около 700 молби. Залагаме индикатор от около 2000 и имаме възможност да уважим тези 700 домакинства и още 1300“, посочи Захариев.

Той отбеляза, че ще има възможност и за фотоволтаици за хора, които са енергийно бедни и отговарят на определени изисквания. „До края на октомври трябва да дадем проекта и да стартираме процедури. Надяваме се на активност от страна на хората. От следващата година, може жителите на цялата община да се възползват от проекта за подмяна на горивната база. Така до 2-3 години тя може да се подмени напълно“, отбеляза Захариев.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини