Обновяването на Планетариума върви поетапно, чака се оборудването за Звездната зала

Изображение 1 от 2
    Ремонтът на Планетариума в Смолян приключи, поетапно се осъществява доставката на новото оборудване. Това обявиха на пресконференция днес от местната управа. Институцията вече си има и директор. Цветелина Генчева е избрана след конкурс. 
    В следващите две седмици от общината ще поискат приемателна комисия, с участието на ДНСК, която да оцени приключилия ремонт на Планетариума и сградата да се въведе в екплоатация. Очаква се пристигането на част от обзавеждането. Поръчаният 30-сантиметров телескоп вече е доставен и предстои монтажът му. Остава оборудването за Звездната зала.
    "Очакваме екрана да дойде през ноември, да се инсталира за пет-шест дни цялата конструкция, оттам столовете и системата, която е за прожекции от четири проектора с 6 К резолюция. И живот и здраве, както е по програмата да приключим проекта в цялост до края на годината", каза зам.-кметът Марин Захариев.
    Още в средата на октомври обаче екипът и новият директор може да започнат работа.
    "Имам идея да се обръща основно внимание на децата, като в самата ми концепция сме предвидили да има във втория посетителски център интерактивни неща за децата. Предвиждаме да има и музей, в който да бъде описана цялата история на Планетариума. И нещата се случват малко по малко. Очакваме да се отвори киносалона първоначално, втория посетителски център и до края на годината се надяваме да заработи и Звездната зала", коментира Цветелина Генчева.
    Общината е получила уверение от фирмата-доставчик на оборудването за звездната зала, че всички срокове ще се спазят.
    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини