10 % по-скъпи консумативи за училище през тази година

    С около 10 % са поскъпнали консумативите за учениците през тази година. Повечето идват от Китай и Турция, но при тях не се отразява осезаемо повишение. Предимно промяната е в стоките, внос от страни в ЕС, въпреки, че на територията на Европа няма солидни фабрики за производство на пособия и канцеларски материали. Затова и търговците отразяват поскъпването основно при маркерите и някои видове копирна хартия.

    В Хасково все по-често родителите на по-големите ученици зареждат с нужното за училище децата си две-три седмици преди старта на учебната година. По-големите има доста от нещата, като бои, моливи, пергели, линии и гуми в наличност, раници в наличност, така че основният харч е за тетрадки. Така тоталът за седмокласник, например, за момента е между 50 и 70 лева. Тепърва обаче предстои купуването на учебни тетрадки за работа в клас, атласи и учебни по езиците, с което сметката ще набъбне поне до 150 лева. По-скъпа е сметката за тези, които тепърва стартират в гимназиите, защото там се купуват направо стекове с тетрадки от по 100 листа.

    Доста са по-сериозни разходите за най-малките ученици-между 200-250 до 300 лева, защото тепърва са необходими несесери, които са на цена от 8,60 до 21 лева, папки за отделните предмети, като тяхната цена в зависимост от материала между 0,33 лв. до 2 лева. Купуват се раници, чиято стойност също варира в голям диапазон-от 16 до 80 лева за най-конвенционалните. Химикалите за брой са от 0,50 до 2,40 най-масовите. Цената на тетрадките е между 1 лев и стига за тези с повече листове и твърди корици до 14 лева.

    През тази година обаче повече родители ще почувстват облекчение за училищните покупки, тъй като право на еднократна финансова помощ в размер на 300 лева, независимо от доходите на семейството, вече освен първокласниците и учениците от 8 клас, имат и записаните ученици във втори, трети и четвърти клас.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини