Пикът на безработицата идва след няколко месеца

Икономиката на България ще започне да расте в края на следващата година. Това сочат данни от доклад на „Уникредит Груп”. Според анализаторите страната ни ще завърши 2009 г. с ръст на БВП от минус 5,2 процента спрямо първоначалната прогноза от минус 6,3 процента. Очакванията за тази година са за минус 1,5 процента спрямо минус 2,5 процента, предаде Новинар.

По-оптимистичните прогнози се дължат на това, че преките чуждестранни инвестиции продължават да покриват дефицита по текущата сметка изцяло, въпреки че отбелязаха драстичен спад. Въпреки очакванията за по-нататъшно увеличение на бюджетния дефицит не се предвижда опасно отслабване на фискалната позиция, тъй като мерките за подобряване на събираемостта на данъците и засилване на контрола върху разходите започват да дават желаните резултати, посочват експертите.

Сред основните причини за отрицателния икономически растеж, очакван през тази година, са ограничените потребителски разходи. Потребителите ще бъдат под финансов натиск, тъй като у нас задлъжнялостта е по-висока в сравнение с останалите държави от Централна и Източна Европа, се посочва в доклада. Според експертите безработицата ще достигне пика си тази година, когато се очакват съкращения в публичния сектор.

За да достигне българската икономика нивата на растеж, близки до предишните й нива, ще са необходими около две години, смятат от финансовата група. През това време експертите препоръчват да се прехвърлят средства и работна сила от сектори, които са насочени към вътрешното търсене, към такива, които изработват продукция основно за износ.

Междувременно от финансовия интернет пътеводител Моите пари съобщиха, че лошите потребителски кредити, по които клиентите не са плащали вноската си над 90 дни, към края на декември са малко над 12 процента. Спрямо предходния месец те са се увеличили с над 14 процента. Лошите жилищни заеми са под 10 процента, но за месец са се увеличили с над 21 процента, сочат данните. Очакванията на експертите са процентът на необслужваните кредити да продължи да се увеличава и през тази година.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини