Кулинарен празник с ястия от тракийската кухня ще се състои тази събота в село Сталево

Кулинарен празник „С уникалните гозби на дедите ни, с духа на традициите и вярата в църквата“ ще събере за четвърти път в село Сталево най-добрите майсторки от читалищата от община Димитровград, гости от община Неделино и ученици от паралелката по "Готварство" на професионалната гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“. Събитието ще се проведе тази събота, на 16 септември от 10.00ч. на площада пред читалището в селото, информират от местната администрация.

 Очаква се над 80 ястия да бъдат представени във вкусната надпревара, организирана от НЧ "Васил Левски 1929". Кулинарното изложение, освен че има за цел да съхрани традициите на автентичната тракийска кухня има и конкурсен характер, в който участниците ще се състезават в четири категории за: "Хлябове и баници", "Ястия, "Булгур"и "Сладки изкушения". Жури ще определи най-добре приготвените ястие в различните категории, а отличените ще получат грамоти и тематични награди за старанието си.  

Станалият традиционен фестивал на ястията събира гости от цялата страна. Той се провежда ежегодно всяка втора събота на месец септември в село Сталево. В изложението се показват характерни за селото и региона ястия като яхния от сини сливи и булгур, смигдал, каша, качамак, тюрлю гювеч, масленици и други вкусни български гозби.

Тази година гостите на събитието ще могат да опитат ястия и от гръцката и турската кухня, които ще допълват многообразието от вкусове.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини