Обновената образователна екопътека на „Кенана“ бе открита днес

    Обновената туристическа пътека в парк "Кенана“ край Хасково до мястото на клокотнишката битка бе открита днес. Част от пътеката е запазена в предходния си маршрут, но има и нов отсек, който удължава старата екопътека.

    Всеки, който иска да се разходи и да съчетае общуването с природата с натрупване и на повече знания за родния край, определено ще се почувства удовлетворен. Маршрутът е 5-километров и се изминава за около час и половина.

    Инициативата е на Ротари клуб -Хасково, подпомогната от Община Хасково. Тя е посветена на отбелязването на 800 години от битката, което ще е през 2030 година.

    Екопътеката откриха днес кметът на града Станислав Дечев и президентът на ротарианци Христина Хубенова. Тя тръгва от зоната за отдих, която беше формирана от община Хасково на бившия полигон край яз. Сивата вода и стига до мястото на клокотнишката битка исредновековната Асенова крепост.  Тук се е състояла една от най-знаковите битки изобщо в българската история -тази, в която цар Иван Асен II разгромява войската на Теодор Комнин.

    Идеята за обновяването на екопътеката започна от там, че си дадохме сметка, че всеки град си има историческо събитие, което е знаково. А за нашия край това е именно славната битката при Клокотница и това място трябва да се разработи и популяризира, припомни Христина Хубенова.

    По цялото трасе има табели с информация и QR кодове, които водят до сайт с разкази за българските царе. Те започват от 632 година-времето на хан Кубрат и завършват до периода при цар Срацимир, по времето на който страната ни пада под турско робство. Табелите са общо 12 по трасето. Четири от тях са до вековните ясени, които попадат също в туристическия маршрут. Под чинарите, които правят прекрасна сянка за отмора има оформена класна стая за уроци на открито, в близост има и вода.

    За разработването на обновената екопътека е привлечен като консултант преподавателят по география и зам.-председател на Туристическо дружество „Аида“ Стефан Аврамов, който също присъства на откриването днес. Той не скри, че постигнатото е негова дългогодишна мечта. По цялото трасе е направена нова туристическа маркировка в зелено и бяло, която ще ориентира за посоката решилите да направят прехода.

    Битката на цар Иван Асен II е действително важно и голямо събитие не само за нашия край, но и за България. Таблото, които са по екопътеката разказват голяма част от историята на България-за славните ни владетели от Първото и Второто българско царство.

    Пространството на вековните чинари, които са в землище на църквата „Св. Богородица“, дава възможност за провеждането на уроци на открито. Това, което остава да се направи, е информацията за екопътеката  да се разпространи в училищата, за да може тя да се ползва пълноценно, посочи Стефан Аврамов.

    За мястото има още идеи, които да разширят възможностите за ползването му, коментира кметът на Хасково Станислав Дечев. Целта  е това място  да се превърне в център за развлечение, като част от по-голяма туристическа концепция, коментира кметът на Хасково Станислав Дечев. Той отбеляза, че има още идеи за разработване на бившия полигон. Търсения ефект е районът да е  предпочитан не само от местните хора, но и от преминаващите по международния път Е80, който е в близост. Бившият полигон края яз. Сивата вода ще бъде приспособен и облагороден като място за паркиране и нощуване на хора с кемпери и каравани. Съчетанието с повече удобства и възможността да са потопят в природата на парк „Кенана“, а също и да минат по екпътеката, ще направят мястото разпознаваемо, добави градоначалникът.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ко
      който и да е
      2 0
      06:45, 30 юни 2023
      А защо няма карта , която да ориентира ? обяснението "от полигона до яз.сивата вода" не говори много.Особено за туристите, които не са местни.А и колко от местните го знаят??
      Само хвалби, без практическа стойност=предизборно ли е ??
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини