Първо издание на „Фестивал на сръчните ръце“ подготвят в трънското село Бусинци

„Фестивал на сръчните ръце“ ще се проведе на 23, 24 и 25 юни в трънското село Бусинци. Това съобщи за БТА Стефка Бонева - основен организатор на събитието и собственик на арт пространството „Бусинска сръчкотилница“.

„Тридневната проява ще бъде посветена на ръчните занаяти и традиции в България, които са съхранени и адаптирани в съвремието ни. Чрез нея ще опознаем и овладеем автентични умения, оставени в наследство от нашите предци - сръчните майстори от Трънско и цялата страна“, сподели Бонева.

По време на фестивала се  демонстрарат около петнайсет занаята. Сред тях е малко познатото тъкане на колани „на кори“, което в момента се практикува само от трима майстори у нас. Ще бъдат показани още дюлгерство - занаятът на трънските майстори строители; грънчарство, дърворезба, кожарство, пчеларство, технологии по извличане на билкови екстракти и правене на сапуни, мокро и сухо плъстене на вълна и др.

Различните зони ще привличат посетителите, които ще пристигнат за проявата. Те ще бъдат обособени в пространството около „Бусинската сръчкотилница“. Освен занаятчийска ще има и кулинарна зона. Тя ще се нарича „Вкусното кътче“ и в нея ще се приготвят ястия по трънски рецепти с местни продукти. Магията на вкусното готвене ще демонстрира и победителката в седмия сезон на „Мастършеф“ и водеща на кулинарно предаване - шеф Мария Жекова. Със свои кътове по време на фестивала ще се представят също местни производители, читалища, туристически агенции и др. Те ще предлагат домашно произведени храни, ще информират за туристическите забележителности в региона и запознават гостите с фолклорното богатство. Предвидени са още зони за освежителни напитки, кино прожекции и музика.

След демонстрациите на различните занаяти, посетителите ще имат възможност да участват в ателиета по интереси, където ще придобият ценни умения. Заниманията са подходящи за всички възрасти.

Началото на „Фестивал на сръчните ръце“ ще бъде даден на 23 юни (петък) с прожекция на заснети през годините документални филми за историята на Бусинската керамика. Щандовете с демонстрации и ателиетата ще бъдат отворени в сутрешните часове на следващия ден, когато ще се представи ритуал за събиране на билки, посветен на Еньовден. Вечерта се очаква да има музикална програма с участието на гост-музиканти и изпълнители. Фестивалът ще продължи до неделя (25 юни).

За улеснение на посетителите на входа на село Бусинци ще бъде изграден информационен щанд с карта на зоните. Пълната програма на фестивала и местата за нощуване в региона предстои да бъдат оповестени скоро, допълват организаторите на фестивалната проява.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини