Полицаите скочиха на Павлин Димитров. Преглед на националния печат

„Труд": По 25 лв. коледни за 1 100 000 пенсионери

Милион и сто хиляди пенсионери ще получат по 25 лв. коледни надбавки, обяви вчера премиерът Бойко Борисов в Министерския съвет. Това са хора, които взимат пенсии до 200 лв., поясни Борисов. Коледните добавки ще бъдат изплатени на 4 януари 2010 г. Премиерът обясни, че средствата за пенсионерите са събрани от бюджетите на министерствата, буквално изцеждайки всички пари, които има в държавата. Борисов се извини на хората от администрацията, защото са работили цяла година, надявайки се да получат повече пари под формата на бонуси, надбавки и материално стимулиране. Но това няма да се случи поради липса на средства.

„Дума": Снегът пак ни изненада

Първият по-обилен сняг за тази година причини истинско бедствие в някои райони на страната през уикенда. Стотици автомобили закъсаха по пътищата, затворени бяха основни пътни артерии и пристанищата във Варна и Бургас. Заради виелица 12 населени места в Бургарско останаха без ток, а 3 села са без вода. Най-тежко е положението в Източна България, където снегът натрупа, а и имаше силен вятър.
За по-малко от денонощие екипите на "Гражданска защита" са помогнали на общо 137 превозни средства, закъсали в различни части на страната. Около 20 души бяха блокирани в хижа в околностите на с. Тополица. Заради заледения път се наложи тежкотоварни автомобили да ги транспортират до Бургас.
И в събота, и в неделя остана затворено пристанище Варна. Силата на вятъра там достигна до 15 метра в секунда.

„Стандарт": Полицаите скочиха на Павлин Димитров

Полицейските синдикати скочиха срещу зам. вътрешния министър Павлин Димитров. В нарочна декларация те свалиха доверието си от него. Профсъюзите обявиха, че няма да участват в преговори с политическото ръководство на МВР, ако то е представлявано от Димитров. Както "Стандарт" писа многократно, полицаите искат по-добри условия за работа и достойни заплати, за което и протестираха многократно.
"Няма да се върнем в Съвета за социално партньорство, докато той работи по сегашния си правилник и се ръководи от този човек", заявиха за "Стандарт" от синдикатите. Чашата според тях преляла, когато в интервю Димитров заявил, че хора без работа ходели да пушат по полицейските митинги. Днес вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов ще се запознае с декларацията и ще реши дали заместникът му Димитров да продължи да се занимава със синдикатите в МВР. Засега обаче сигурни източници твърдят, че Павлин Димитров ще продължи да отговаря за Съвета за социално партньорство.

„Стандарт": 160 болни не дочакали донор

160 мъртъвци са чакали да им бъде присаден нов орган. Това обяви д-р Теодора Джалева, шеф на Изпълнителната агенция по трансплантации. Проверка показала, че всеки пети в регистъра на чакащите за трансплантация вече е починал. Оказало се, че списъкът не е актуализиран от създаването му. При появата на подходящ донор координаторите са губели време да издирват пациентите, които вече не са били между живите. Актуализацията на регистъра вече ще става ежедневно чрез интернет връзка с ЕСГРАОН. Предстоят проверки на прокуратурата дали са спазвани всички правила за добра медицинска практика в центровете за присаждане на органи, тъкани и клетки, както и в репродуктивните центрове за ин витро оплождане, обясни д-р Джалева. 1000 души са заявили пред джипитата си, че не желаят да стават донори на органи.

„Дума": Всеки десети в София пътува гратис

Всеки десети столичанин пътува без билет в градския транспорт. Данните съобщи съуправителят на Центъра за градска мобилност Николай Костов, цитиран от БТА. По думите му процентът на гратисчиите е по-голям в някои определени квартали на София като "Западен парк", "Факултета" и "Захарна фабрика". Само за миналия месец контрольорите в наземния транспорт в столицата са глобили над 7000 души.
Според Костов погрешно е впечатлението, че метрото няма пътници без билет. От направените през ноември 130 000 проверки в подземната железница се оказало, че с нередовни карти пътуват близо 300 души.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини