Осъдиха кооперация да плати над 50 000 лева за ползване на държавни гори

Държавното горско стопанство „Академик Николай Хайтов“ в чепеларското село Хвойна осъди местната ГПК „Хаджийца“ да й  плати обезщетения от 45 358.95 лв., представляващи суми за ползване в продължение на 5 години на 431 99 дка горски територии – частна държавна собственост. Кооперацията ще плаща и 4 362.29 лв. лихва и разноските по делото от 3 138.85 лв., сочи решение на Окръжния съд в Смолян, което подлежи на обжалване  пред Апелативен съд – Пловдив.

Делото е образувано по искове на горското стопанство за ползването на 36 поземлени имота, за които от кооперацията твърдели, че не са държавна собственост. Кооперацията сключила договори за ползване на тези имоти, а в същото време отхвърлила многократно предложенията на Горското стопанство за сключване на договор за ползването им. От Горското стопанство твърдят, че кооперацията се е обогатила за сметка на Горското стопанство, което не е могло да реализира приходи от тях.

От кооперацията твърдят, че горското стопанство няма права във въпросния ревир, тъй като не членува в нея, а имотите в него са придобити по давност от физически лица, след като те ги купили от държавата през 1925 г.

Магистратите приемат, че собственик на 36-те имота е държавата и че кооперацията се е обогатила без основание като е реализирала приходи от продажба на дървесина и дърва за огрев без заплащане на цена за ползване на горски територии. Съдът реши, че кооперацията дължи на горското стопанство заплащане на суми за ползване на 431 99 дка горски територии пропорционално на притежаваните от всеки съсобственик идеални части от ревира и съобразно заплатеното право на ползване на другите съсобственици.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини