В община Радомир 32 медици се грижат за здравето

В община Радомир са регистрирани 32 медици, съобщиха от администрацията. От тях 11 са общопрактикуващи лекари, 11 - стоматолози, шестима са медици за индивидуална практика за спешна медицинска помощ и още по един в трите лаборатории и в медицинския център. Всички те са добри професионалисти, но не са в състояние да осигурят ефективно доболнично здравно обслужване, тъй като са базирани предимно в Радомир, посочват от общината.

В най-голямото село Дрен има един общопрактикуващ лекар и един стоматолог. Аптечното обслужване е съсредоточено само в общинския център. Във всички училища и детски градини са обособени и оборудвани здравни кабинети.

За уязвими групи работи Център за обществена подкрепа. Въпреки това част от ромското население няма изградени навици за здравна и дентална профилактика, което се дължи на факта, че голяма част от ромите са здравно неосигурени или с прекъснати здравноосигурителни права, посочиха от общината.

Здравният медиатор е основен посредник между институциите и маргинализираните общности. Той издирва неимунизирани деца, организира профилактични срещи и беседи съвместно с Регионалната здравна инспекция в Перник, съдейства за решаване на здравните проблеми на ромската общност и др.

В община Радомир няма лечебни заведения за болнична помощ. Единствената болница, която обслужваше жителите на общините Радомир, Земен и Ковачевци, бе закрита.

В община Радомир живеят над 18 400 души.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини