2% смениха личния си лекар в Хасковска област. Само едно джипи е под 50-годишна възраст

Малко над 2 % или 4643-ма души от региона на Хасково са направили нов избор за личен лекар през декември, миналата година. Това е месецът, в който изтече втората кампанийна възможност да сменим джипито си в рамките на една календарна година. Първата е през юни.

Настоящите резултати не са много по-различни от предишни кампании и са по-скоро обичайни, обясни директорът на Регионалната здравна каса в Хасково Ирина Колева.

В община Хасково с избор на нов личен лекар са 1251 души, което е близо 1,3 % от всички 96559 души, упражнили правото си да избор на личен лекар. С ново джипи от новата година в Димитровградска община са 1128. Най-много хора в областта са сменили личния си лекар през декември в Свиленградско. Там нов избор са направили 7,5 % от осигурените лица или 1654-ма души. Този висок процент обаче си има и своето логично обяснение, тъй като един от общопрактикуващите лекари е обявил още преди края на годината, че закрива практиката си, разясни Ирина Колева.

Като цяло голяма част от личните лекари в региона са в предпенсионна и пенсионна възраст, така че темата с дефицита на джипита ще бъде усетена осезаемо в близките години. Няма желаещи млади лекари да заемат местата на общапрактикуващите, които приключват в професията, посочи още директорката на Регионалната здравно-осигурителна каса.

Справка в регистрите показва, че само един е общопрактикуващият лекар в региона, който е под 50-годишна възраст. Това е д-р Иван Ангелов, който на 48 години. Практиката му е в Любимец.

В същото време, отдали целия си живот на професията, все още продължават да работят активно двама лекари, които са надхвърлили 80-те. Това са и джипитата с най-солиден стаж в региона-д-р Хари Папазян, на 86 г., който има амбулатория в Харманли и личният лекар в Стамболово д-р Онник Кеворкян, който е на 85 години.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    И
    И
    15 -2
    11:01, 14 яну 2023
    Добре че не са под 100 години.
  • 2
    Е
    Е
    14 -3
    12:53, 14 яну 2023
    Май всички са под 100 , но някои яко са се одокторясали! Всичко друго , но не и доктори , а печалбари!
  • 3
    Од
    Одокторясали ли
    10 -2
    18:32, 14 яну 2023
    Предокторясали! Пробвайте да им звъннете по телефона или пък по вайбър , месинджър или др. подобни начини за комуникация. Всички са толкова понаядени, че от 100 доктора най-много да си вдигнат телефона са 3 ! Жалко за простодушните, пардон -пациентите!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини