Кандидат-премиерът на ГЕРБ намери редица сходства с приоритетите на ДПС

Това е жест, който отваря вратите за диалог и културен начин за обмяна на идеи, обърна се кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Николай Габровски към ДПС в началото на срещата им в Народното събрание.

Габровски провежда разговори с парламентарно представените политически сили в търсене на подкрепа за правителство. 

Сутринта писмен отказ за среща изпратиха от "Продължаваме Промяната", "Възраждане" също не се отзоваха днес на поканата.

Задачата, с която съм натоварен за съставяне на кабинет, е доста тежка в тази ситуация, посочи Габровски. Желанието ми е, като представител на гражданското общество, да се опитам да помогна за един малко по-нормален тон в политическото говорене, във времена, когато за България се вземат важни решения, обясни номинираният за министър-председател. Той каза, че желанието му е да изгради екип от професионалисти, които могат да преведат страната ни през тези тежки месеци, да бъде избегнат цикъл от предсрочни парламентарни избори. За момента Габровски не пожела да назове поименно персоналния състав на кабинета, който ще предложи, но посочи, че са професионалисти.

Той намери редица сходства с приоритетите на ДПС. Габровски повтори вече заявените си първостепенни задачи - приемане на законите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), съдебна реформа, Шенген, еврозоната.
 
Липсата на действия по европрограмите за двете години, откакто са стартирали, решението за Шенген за мен, като гражданин, са обидни, посочи Николай Габровски. Не е възможно ние до такава степен да не можем да погледнем в една посока, да преодолеем различията си в името на тези, очевидно, общи приоритети, за да продължим напред, смята кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС. Според него въпросът е как да продължим занапред - това, по думите му, минава през работещо правителство, затова и ще предложи експерти за министри, обединени около основни цели.

Ако продължаваме да се въртим от предсрочни в предсрочни избори няма как да се задействат нито процедурите по ПВУ, нито да се отворят тези програми, ще продължаваме да бъдем в ролята на "вода гази, жаден ходи", подчерта Николай Габровски. Затова, според него, е задължително тонът да бъде нормализиран, за да бъде преодолян този етап. 

Ще има един списък от аксиоми, около които ще можем да говорим, обеща той. Но е убеден, че всичко е въпрос на доверие, а такова не може да има, когато има конфронтация. Трябва да намалим малко остротата на противопоставянето и поне по общите за България точки да намерим начин да имаме доверие в себе си, смята Габровски. Именно липсата на доверие според него, е причината да не бъдем приети в Шенген. Не може да се има доверие на един партньор, който не може да си оправи собствената къща, обясни той.

В страната има много проблеми. За да има кабинет, трябва да има яснота какво ще прави този кабинет, заяви председателят на парламентарната група на ДПС и лидер на партията Мустафа Карадайъ.

„От ДПС ви поздравяваме за тази отговорност, която поемате със своя личен авторитет“, посочи Карадайъ за поредицата от разговори, които Габровски предприе в опит за реализация на първия проучвателен мандат, връчен му от държавния глава. 

„Радваме се да чуем, че на политическия терен трябва да се търси нормалността. За нас от ДПС това не е чужда тема. Нормалността минава задължително през диалог“, посочи лидерът на ДПС. 

Според Карадайъ вече години наред в България са наблюдават „ултиматуми и отказ от разговори“, а не желания политически диалог, който, по думите му, е необходим на страната ни. 

От ДПС поискаха да чуят още целите, приоритетите и персонален състав на едно евентуално правителство, което би могло да се реализира с първия мандат и да работи по определени приоритети. Като важни теми Карадайъ посочи доходите, борбата с инфлацията, енергийната сигурност, приемането ни в еврозоната, работата по Плана за възстановяване и устойчивост и други. 

Вчера Николай Габровски получи отказ за подкрепа от "Демократична България" и "БСП за България" и готовност за диалог от "Български възход".

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини