Славейковци помагат на пострадалите от наводненията в Карловско

Изображение 1 от 2

    10 ученици от Ученическия парламент на СУ „Петко Рачов Славейков“, водени от директора Милко Багдасаров, посетиха преди дни карловското село Каравелово. То е едно от най-пострадалите населени места от наводненията през лятото.

    Още преди началото на учебната година в училището за шампиони стартира акция по набиране на средства в помощ на пострадалите. Всички паралелки ученици, заедно с родителите и учителите се включиха. Някои класове направиха благотворителни акции, други си създадоха касички, в които за определен период от време да отделят парички. През първия учебен ден и в дните след него по-малките продаваха ръчно изработени сувенири и лакомства, а по-големите – домашна лимонада и кафе. Получи се и здравословна конкуренция – кой клас повече пари за пострадалите ще събере.

    В крайна сметка славейковци събраха за около месец сума от около десет хиляди лева, предназначени за пострадалите семейства. Решиха да не пращат пари по сметки, за да няма съмнение в разходването на средствата, а да закупят сами и да доставят лично необходимото за конкретни семейства, за конкретни човешки съдби.

    Учителката Мариана Атанасова се свърза с Кристина Патева от Пловдив – доброволка, която обикаля пострадалите от самото начало и помага с каквото може. Тя също е учител в града под тепетата и не може да остане безучастна към страданието на хората. Кристина прави списък с необходимите уреди и битова техника за най-пострадалите домакинства и го изпраща на Багдасаров. Той от своя страна има сантимент към село Каравелово, където в ученическите си години още е бил на първата своя бригада.

    По този списък са закупени необходимите перални машини, хладилници, готварски печки, бойлери. Нещо повече, Патева се присъединява към групата ученици и учители и ги води къща по къща при пострадалите хора. Те пък от своя страна я прегръщат и посрещат като член на семействата им, а славейковци – като желани гости.

    Първият посетен дом е на Цонка Парапанова. Впоследствие тя възкликва във Фейсбук: „С благодарност към всички невероятни учители, ученици и техните родители, с които ме срещна съдбата на 20.10.2022г в с.Каравелово.Мили хора, от сърце БЛАГОДАРИМ за полученото дарение.Здраве, щастие, късмет и много успехи ви желаем занапред.РЕСПЕКТ!!!“ Тези думи вероятно не са толкова заради бойлера, колкото за грижата, човещината, личното внимание и посещение.

    Леля Цонка, леля Гинче, д-р Цвета и всички останали разказаха как се е случило всичко, показаха снимки и видеа. Някои почерпиха с шоколадови бонбони и се извиниха за праха във въздуха, от който някои покашлят. А момичетата и момчетата от „Славейков“ поплакаха с изплашено детенце, промушиха глави в разрушени автомобили, изумяваха се как реката е донесла огромни дървета и е разрушила каменни стени.  В село Каравелово нищо не е същото, но благодарение на хората се подобрява с всеки изминал ден.

    Нешка Шопова споделя своето непосредствено впечатление: „Снимкитенемогатдапокажатпрахолякавъввъздуха, липсатанаулици, паркове, неизплатенитекредитинахоратазасанираникъщи, коитотридниследсаниранетосаполуразрушени. Немогатдапокажатитяхното : "Вечесмепо-добре, поненеспимусъседите." Или "Единственото, коетоостаначитаво, едограмата. Вратите, мивкитеилеглатагиотнесекалта." Немогатдапокажатиискренатаблагодарност: "Аматовазаменлие?!?!" Благодарността, ченякойсеепоинтересувалточнооткаквоиматнужда. Получилисапо 375 лвнадомакинствоотобщината . Завсичкодругосаимпомогналихората - запретналиръкавииразчиствали. Доримладежи, коитоникоганесавиждалилопатавживотаси.Снимкитенемогатдапокажаттова, коетопочувствахме. Безизходицаинадеждаведно.“

    Акцията по набиране на средства за пострадалите семейства продължава. Скоро ще бъдат зарадвани и други домакинства.

    Ученици от „Славейков“ активно са включени и в друга благотворителна инициатива, близка до сърцето им – за събиране на средства за лечението на Габи. В петък тази седмица е благотворителният концерт, в чиято програма и организация те също участват.

    Нешка Шопова

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини