Изложба „Епохата на Паисий“ е открита в Перник

Изложба „Епохата на Паисий“ е открита в Регионалния исторически музей (РИМ) в Перник, съобщиха от институцията. Експозицията е посветена на 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“.

Показани са над 50 експоната от хранилищата на музеите в Перник и Банско. Изложбата представя времето на Хилендарския монах, не третира спора за родното място на Паисий, за което пернишкото село Кралев дол претендира, коментира за БТА Милена Карамфилова - уредник в РИМ.

Посетителите могат да видят богослужебни книги и икони, като всички експонати са от 18-и в. Интерес представлява и кръст, изработен в един от манастирите в Света гора, мощехранителница с изображение на Св. арх. Михаил, буквар от 1792г., издаден в Банско, два търговски регистъра - от края на 18-и в. и началото на 19-и в., и др.

Най-важното доказателство в подкрепа на тезата, че Хилендарският монах е родом в село Кралев дол, според изследователя Цанко Живков е използваният от автора на „История славянобългарска“ диалект. Същият е характерен за северните части на Самоковската епархия, където се намира и село Кралев дол.

В Кралев дол и сега живеят потомци на Паисовия род, има Паисова кория, Паисова чешма, училището също носи името на книжовника. В селското читалище, отново наречено „Отец Паисий“ е оформен кът със стари документи, свързани с родословието на книжовника и снимки от тържествата в негова чест през 30-те години на миналия век. През 2014 г. е завършен и преписът на „История славянобългарска“ от 88 жители на селото и близки населени места.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини