Затвор грози Станишев

За нас има отворена зелена улица да започне разследване на народния представител Сергей Станишев, заяви градският прокурор на София Николай Кокинов пред БНТ, цитиран от БГНЕС.

По думите му все още е трудно да се каже дали бившият премиер ще влезе в затвора.

Вчера сезирахме главния прокурор и той изготви искане до парламента да бъде поискан имунитета на Сергей Станишев, поясни Кокинов. Това няма да се наложи, защото Станишев сам се е отказал от имунитета си.

Срещу Сергей Станишев ще се водят две разследвания - по чл. 359 от НК и по чл. 358 от НК. Става въпрос за 8 документа от ДАНС, влезли в деловодството на Министерски съвет, които обаче не са върнати.

"Документите са влезли в ръцете на премиера, но не са излезли", поясни Кокинов. Това е престъпление по непредпазвливост , за което има наказание до 2 години затвор.

Станишев ще бъде разследван и за неспазване на закона за работа с класифицирани документи. Това е въпросният доклад в ДАНС, който излезе в публичното пространство, коментира Кокинов.

Разпитахме Алексей Петров, той не е разпространил класифицирана информация и е предал доклада, след като го е получил. Петров е обяснил пред прокуратурата по какъв начин е получил документа. За предаването му от Сергей Станишев на Алексей Петров е съдействало лице , което не се ползва с имунитет, но е имало достъп до класифицирана информация и е било в близкия кръг на Станишев, уточни прокурорът. Той обясни, че въпросният секретен документ на ДАНС е бил в 5 екземпляра и постъпил в прокуратурата през октомври 2008 г. След 9 месеца разследване, в него не са намерени данни за престъпление и е изпратен на апелативна прокуратура за проверка.

Ще продължат разпитите и експертизите за автентичност по разследването за изтичане на информация.

Всеки адресат на класифицирана информация, след като получи документ, е длъжен да го върне по съответния ред. Станишев великолепно е знаел реда за класифицирана информация, заяви Кокинов.

Сред разследванията на прокуратурата той открои обвинителния акт срещу Стефан Юруков, бивш директор на Държавната агенцията по горите.

Има огромно движение по изясняване на случаите за злоупотреби на бивши министри и резултати могат да се очакват съвсем скоро, заяви още прокурорът. Прокуратурата работи по 30 случая, които ще бъдат приключени до Нова година, категоричен е Кокинов.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини