Безпрецедентно: Втора процедура за шеф на парламента, ПП искат ГЕРБ да отстъпят председателското място

След две гласувания за председател на Народното събрание и две почивки парламентът остава без председател. В 13:30 стартира втора процедура, като кандидатите отново станаха петима. От "Продължаваме промяната" поискаха ГЕРБ да отстъпят председателското място.

В последния момент Мустафа Карадайъ предложи Йордан Цонев за председател на НС.

До ситуацията се стигна, след като нито кандидатурата на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков, нито тази на "Продължаваме промяната" - Никола Минчев минаха прага от 121 гласа.

Казусът за избора на председател бе първият тест както за Народното събрание, така и за възможностите за формиране на мнозинства и респективно - на правителство. 

До момента имаше практика председател на НС да предлага само най-голямата политическа сила, въпреки че в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание няма такова изискване. Но днес бяха внесени четири кандидатури - Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев от ПП, Кристиан Вигенин от БСП и Петър Петров от "Възраждане".

Преди гласуването депутатите приеха процедурните правила за избор на председател на НС. Те изискват минимум 121 гласа за избор на такъв. Ако никой не събере тази подкрепа, се провежда второ гласуване за двамата с най-много гласове. За избран се счита получилият повечето от тях. В Конституцията обаче е посочено, че председател на НС се избира с мнозинство - повече от половината от присъстващите - над 121 гласа.

Преди вота Йордан Цонев обяви от трибуната, че групата на ДПС ще подкрепи досегашната практика и ще гласуват "за" Росен Желязков от ГЕРБ. В ДПС били последователни и затова нямало как да подкрепят Никола Минчев, чието сваляне подкрепиха в 47-ия парламент.

При първото гласуване Вигенин събра 27 гласа, Минчев - 74, Петров - 27, а Желязков - 103. Преди второто от ГЕРБ поискаха 15-минутна почивка и председателски съвет.

Във второто гласуване участваха Никола Минчев и Росен Желязков. Председателят на 47-ото Народно събрание Никола Минчев получи 98 гласа "за" (ПП, БСП и ДБ), 32 "против" и 23 "въздържал се". Желязков: 103 гласа "за" (ГЕРБ-СДС и ДПС), 85 "против" и 52 "въздържал се". След този вот се чуха аплодисменти, а Асен Василев от ПП в процедура обясни, че Желязков не е легитимно избран. Причината - според Конституцията НС приема решения с мнозинство от половината от присъстващите в зала, каквото не събра нито един от кандидатите. 103 човека от 240 не представляват мнозинство

След втория неуспешен опит бе дадена нова почивка. След края ѝ партиите ПП, ГЕРБ-СДС, "Възраждане" и БСП заявиха, че при нова процедура отново ще издигнат кандидатите си. Според БСП и ДПС часовникът трябва да бъде спрян и днешното заседание да не се закрива, защото утрешното изобщо няма да може да стартира. (Според правилника на НС най-възрастният депутат Вежди Рашидов води само първото заседание - т.е. днешното - б.а.) 

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че ПП изобщо не се държат като "конструктивна опозиция", каквато бе заявката им, и блокират работата на парламента.

"Глас народен, глас божи. Ясно е коя е партията с най-голямо доверие", добави тя и призова да бъде подкрепен Росен Желязков и го номинира отново.

Асен Василев от ПП също отново номинира Никола Минчев. Кирил Петков пък призова ГЕРБ да направят крачка встрани и да изтеглят кандидатурата на Желязков. По думите му председателят следва да има подкрепата на мнозинството.

Йордан Цонев от ДПС пък бе категоричен, че институцията трябва да стартира работата си. Той определи като "абсурд" случващото се в пленарна зала и добави, че нито една от политическите сили не е обещавала в предизборните си програми да блокира работата на парламента още в първия ден.

Цончо Ганев от "Възраждане" отново номинира Петър Петров. Корнелия Нинова също отново предложи Кристиан Вигенин. Изненадата дойде минути преди вота, когато лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ предложи Йордан Цонев. Така, докато парламентът е в патова ситуация, кандидатите за председателския пост се увеличават.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини