Честит първи сняг! Топло в края на седмицата

В западната част на страната започна да вали. В София, Видин, Перник и Дупница валежите са от сняг, а в Благоевград и южно от кресненското дефиле - от дъжд.
Във Видин снегът е умерен. Слаб, но със засилваща се интензивност сняг заваля в последния час и над София.
В страната е студено с температури от +1 градус във Видин и София, до +7.2 във Варна.

През следващите часове валежите ще продължат и ще обхванат и останалата част на страната. Постепенно от юг на север преваляванията ще преминават в дъжд, но преди това на места по високите полета, в това число и Софийското, както и в Северозападна България и особено Предбалкана, ще се образува временна снежна покривка с дебелина до няколко сантиметра.
 
Над останалата част от страната в началото е възможно валежите да са от мокър сняг, но те бързо ще преминат в дъжд.
 
Температурите днес ще бъдат от 3 до 8 градуса, по-високи в източните райони.

По-късно през нощта и утре преваляванията от запад ще започнат да спират, но на изток все още ще превалява.
Тенденцията за повишение на температурите ще продължи и от четвъртък до края на седмицата в по-голямата част на страната те ще бъдат от 13 до 18 градуса, на места в Източна България и до 20. Там ще духат умерени, до силни южни ветрове. Високи ще бъдат и минималните температури, в повечето дни и на повечето места около и над 10 градуса. Мъгливо и с малко по-ниски температури ще се задържи времето в западната част на Дунавската равнина и някои котловини.

Междувременно от Пътната агенция и от МВР съобщиха, че заради обилния снеговалеж са въведени ограничения на движението през проходите Пампорово, Рожен, Превала и Доспат – Батак.  Всички автомобили да се движат с вериги, а товарните автомобили се движат без ремаркета и полуремаркета.

Спряно е движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета и през прохода Предел на пътя Симитли - Разлог, по информация от ОД на МВР в Благоевград. Останалите товарни автомобили, преминаващи през прохода, трябва да са с вериги, а леките, които не са със зимни гуми - също, допълниха от полицията. Пътят се почиства и опесъчава в момента.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини