Смъртните случаи от А (H1N1) станаха три! Готвим ли се за епидемия?

Смъртните случаи, предизвикани от грипния вирус А (H1N1) вече са три. На 30 октомври към 01.00 ч. е починала 30-годишна жена от гр. Шивачево, област Сливен, съобщи на пресконференция днес министърът на здравеопазването Божидар Нанев, цитиран от БТА.

Състоянието на заболялата родилка в Бургас остава тежко.

15-годишно момче от Каварна пък е в реанимацията на Университетската болница "Света Марина" във Варна в изключително тежко състояние след усложнения на новия грипен вирус А H1 N1, информира "Добруджанска трибуна".

Тийнейджърът е в кома, с двустранна пневмония. Момчето е прието на 18 октомври в Детската клиника към Университетската болница. На 26 октомври е развило тежка пневмония.

В два региона - Никопол и Търговище, където заболеваемостта е над 180-200 на 10 000 души, е обявена грипна епидемия.

От днес епидемия е обявена в областите Габрово и Ямбол и в общините Бургас, Варна, Враца и Самоков.

Министърът съобщи, че у нас има 305 случая на доказано носителство на вируса на новия грип, преди два дни са били 277. Грипът не се различава особено от другите грипни щамове. Повечето случаи протичат леко и не се нуждаят от специално лечение, посочи министър Нанев.

В страната има достатъчно антивирусни препарати, и в болниците и в аптечната мрежа. Медикментите не бива да се използват за самолечение, а само по лекарска преценка, предупреди министър Нанев.

Той препоръча болните да си останат в къщи, а здравите да не посещават места, на които се струпват много хора.

Препоръчително е също да носят и предпазни маски и да се спазва добра лична хигиена.

В същото време на свинския грип и разпространението му в Източна Европа обръщат внимание англоезичните euronews.net и romaniatimes.at.

Там се цитира изказване на български правителствен представител, според когото през идните месеци броят на заразените със свински грип хора се очаква да достигне два милиона.

България се подготвя да обяви грипна епидемия, четем още в публикациите. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини