19 млн. лв. прахосани за ГКПП призрак. Преглед на националния печат

 

"24 часа": 19 млн. лв. прахосани за ГКПП призрак

Граничен пункт призрак откри "24 часа" край с. Стрезимировци.На метри от стария ГКПП вече десетина години бездейства внушителна сграда с по 4 пътни ленти за влизане и излизане. Широк елегантен покрив осигурява сушина не само за постройката, но и за платната с будките за митническа и гранична администрация.

 

„Труд": Трима - жертви на грипа

Трима българи починаха след усложнения от вирус, без да е доказано, че това е опасният свински грип.

Петя Иванова (43 г.), дългогодишна директорка на Основното училище "Васил Левски" във Враца, почина след боледуване в петък. Причината може да е и новият грип, наричан свински, коментират медици. Жената близо седмица се чувствала зле - с кашлица, отпадналост и температура. По препоръка вземала антибиотик, но ходела на работа. На крак Петя била и в четвъртък, когато изгубила гласа си, но тъй като очаквали гости в училището, наложило й се да дава писмени указания на подчинените си.

„Труд": БСП съкрати бюрото на Станишев

Пет от 22-те предложения за членове на Изпълнителното бюро (ИБ) на БСП, които направи председателят на партията Сергей Станишев, не минаха. Това стана на инфарктно шестчасово заседание на Националния съвет на партията, на което се говорело по теми от митичните куфарчета с пари, раздавани на избрани хора след 10 ноември 1989 г., до скандалите с изчезналите доклади на ДАНС.

Станишев предложил в ИБ да бъдат избрани 22-ма души. Така от старото ИБ били "пропуснати" Румен Петков, Румен Овчаров, Димитър Дъбов, Антон Кутев, Мая Манолова, Светла Бъчварова, Семра Изетова и Стефан Данаилов.

 

„Стандарт": Червени вадят цървули и ланци

Социалистите се хванаха за гушите. Люта кавга заради червените куфарчета с пари се разрази на "Позитано" 20. На пленума на БСП основният въпрос бе кой е дал и кой е взел куфарчета с пари в началото на 90-те години. И как хората, които са заспали с цървули, са се събудили с обувки от крокодилска кожа.

Татяна Дончева попита как така са били давани куфарчета с пари на неизвестни спортисти, а не на опитни стопански ръководители.

С такива изказвания без доказателства показвате партията като едно противозаконно образувание, скочи в отговор Румен Петков.

Винаги съм се питал защо на мен никой не ми е дал куфарче, бил съм на 24 все пак, звучи ми някак обидно, иронично коментира соцлидерът Сергей Станишев.

 

„Стандарт": Борисов прибра от банки резерва

Премиерът Бойко Борисов прибра държавните пари от търговските банки. Той отказа да назове в кои трезори е бил разпределен 14% от фискалния резерв. "Няма да разкриваме кои са банките, но сме прибрали парите в БНБ - близо 8 млрд. лева налични, абсолютно гарантираме благосъстоянието и влоговете на всички хора", обяви той пред БНР.

Борисов обвини предшественика си Сергей Станишев и бившия финансист №1 Пламен Орешарски, че искали да сринат банковата система. "Те са несериозни хора, историята ги забравя с всеки ден. А това, което правим ние, то остава. Ясно е, че те са маскари и искат да изкарат и нас маскари", каза още Борисов. Вие видяхте наглостта - Орешарски пита за фискалния резерв, който сам е влагал в търговски банки, коментира още премиерът. По думите му Станишев и Орешарски вече не играят "ва банк", а така, че след тях да има потоп.

 

„Монитор": Тръгва ревизия на здравната каса

Депутатите от ГЕРБ ще настояват за външен финансов одит на здравната каса.

Ревизията трябва да обхване дейността на всички офиси на ведомството в страната за периода 2006-2008 година. Отделно ръководството на НЗОК трябва да си подаде оставката незабавно.

За това настояха вчера шефът на здравната комисия в парламента и заместник-председател на НС Лъчезар Иванов и негови колеги. Аргументът беше, че ръководството на ведомството е злоупотребявало с парите на районните здравни каси.

„Монитор": Режат заплати за надути оценки

Заплатите на професорите в университетите ще бъдат намалявани, ако са поставяли нереални оценки на студентите. Това предвижда новият Закон за висшето образование, който трябва да бъде приет през следващата година. Преподаватели ще бъдат контролирани чрез външни комисии, като оценените вече студентски работи ще се дават за проверка и на експерти, независими от вуза, обяви вчера зам.-министърът за висшето образование доц. Сергей Игнатов пред Медиапул. Годишно ще се избират например 50 специалности за външно оценяване.

Освобождаването от изпит остава. Начинът за оценяване на студентите ще бъде различен.

 

„Монитор": ЕС ни дава €300 млн. за АЕЦ "Козлодуй"

Участниците в Европейския съвет, срещата на държавните и правителствени ръководители от Европейския съюз одобряват компенсациите от 300 милиона евро за затварянето на реактори в АЕЦ "Козлодуй". Въпросът е поставен пред Европейския съвет от министър-председателя Бойко Борисов на официалната вечеря  в четвъртък.Участниците в съвета заявиха, че ще направят необходимото като ръководители да се даде тази сума на България. Никой не изрази съмнение, че това трябва да стане, заяви премиерът след края на Европейския съвет вчера.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини