Над 80 000 ученици са болни от новия грип

Епидемия от новия грип е обявена в цялата Търговищка област и в град Никопол. Изключително сериозна е обстановката в Ямбол. Повишен брой болни, близки до епидемичните стойности, има и в районите Стара Загора, Габрово, Бургас, Плевен, Монтана, Шумен, Ловеч. В грипна ваканция са 20 училища в страната. Само през вчерашния ден от 670 000 ученици 86 000 са отсъствали по болест, пише Новинар.

Състоянието на бременната жена, която бе приета преди ден в бургаската болница, все още е критично.

Днес и от Плевен съобщиха, че и там в болница е приета бременна с близнаци жена, за която е доказано, че е носител на вируса A (H1N1). 

Има и друг тежък случай
 – на 15–годишно момче от Варна, което е прието в много тежко състояние в болницата "Св. Марина". Тийнейджърът преди това е бил лекуван от простуда, като лекарите не са изпратили и проба за изследване за новата зараза. Чак след като състоянието му се е влошило и е бил приет в болницата, където е започнало лечение с антивирусни препарати, е станало ясно, че е болен от новия грип. 

"Ситуацията е много динамична и се променя през няколко часа", каза националният здравен инспектор д-р Тенчо Тенев. Той не препоръча използването на предпазни маски от здрави хора. 

"Маските имат много кратък период на защита от около 20 минути, затова се използват само от болни хора, които имат кратък контакт с близките си, като по този начин поне предпазват тях от заразяване", каза Тенев.

Все повече хора обаче, притеснени от разрастващата се зараза, купуват хартиени или платнени маски от аптеките, показа проверка на изданието. Цената им е между 0,20 лв. и 0,50 лв. За да се предпазва един човек 24 часа в денонощието, обаче са необходими над 70 маски, които да се сменят на 20 минути. Което струва и минимум 14 лв. на ден. 

Епидемиолозите са категорични, че веднъж преболедувал новия грип, човек си изгражда имунитет към него. Той обаче не е защитен от заразяване с друг вирус като сезонния грип.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини