ГЕРБ-СДС сигнализира ДАНС и МВР за купуван от "Продължаваме Промяната" руски газ през румънската дъщерна компания на "Газпром"

Газът, който "Продължаваме Промяната" са купували до последния си ден в управлението, е през дъщерна румънска компания на "Газпром" - WIEE. Това обяви по време на брифинг в централата на ГЕРБ Делян Добрев. По време на брифинга от ГЕРБ предоставиха фактури за извършени плащания, като една от фактурите е на стойност 27 509 400,00, за периода 1-31 юли 2022 г. 

Добрев обясни, че "Булгаргаз" купува от WIЕE Румъния на цена от 110 евро, а България има договор с компанията майка "Газпром" за доставка на газ на цена от 86 евро.

Той съобщи, че са внесли сигнал в МВР и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) за въпросните действия и добави, че "Продължаваме Промяната" трябва да дадат отговор на въпрос, защо вместо за 86 евро, са купували газ от румънската дъщерна компания на "Газпром" на 110 евро.

Добрев съобщи, че въпросните 110 евро от "Булгаргаз" отиват в румънския "Газпром", а от него в швейцарския "Газпром". От швейцарския според нас, и затова сме пуснали сигнал в ДАНС и МВР, отиват в едни офшорки на "Продължаваме Промяната". Колко отиват там, не знаем, но вероятно от "Газпром" - Швейцария някакви пари отиват в офшорки. Смятаме така, защото няма никакво друго обяснение, защо вместо да купуваш от "Газпром" директно на 86 евро, ще купиш от румънския "Газпром" на 110 евро, коментира той.  

Добрев бе категоричен, че от разликата в размер на 28 процента между двете цени 110 евро и 86 евро печелят офшорките на "Промяната" и самият "Газпром", който вероятно получава повече от 86 евро.  Не само, че е руски газът, той си е от фирма на "Газпром", само че не се купува за 86 евро, а на 110 евро, разясни Добрев.

28 процента плаща повече българското общество, всяка българска фирма и тези 28 процента според нас се разпределят между офшорките на "Промяната" и "Газпром", добави той. 

Томислав Дончев добави, че според икономическата прогноза на БНБ, БВП на страната ще нарасне с по-малко от два процента. Ръстът ще е два пъти по-малък – толкова за икономическия успех на предходния кабинет. Става ясно, че приносът на нетния износ към БВП се влошава и ще има ръст на отрицателното салдо по текущата сметка на платежния баланс, което от своя страна означава изтичане на финансов ресурс от българската икономика, толкова и за хвалбите за увеличения износ, каза Дончев.

Томислав Дончев подчерта, че по данни на Националния статистически институт за периода януари-април 2022 г. отрицателното търговско салдо с Русия е достигнало 3,740 млрд. лв. Влошаването на търговското салдо с Руската федерация е в размер над 2,460 млрд. лв., което е повече от влошаването на целия баланс по стокообмена на България, разясни Дончев. Вносът на страната ни от Руската федерация е нараснал със 160,8 процента. Още по-отчетливи са данните на НСИ за периода януари-май 2022 г., каза Дончев и посочи, че в този период отрицателното търговско салдо с Руската федерация е достигнало 4,670 млрд. лв.  

Той посочи, че за периода януари-май България е станала три пъти по-зависима икономически от Руската федерация. Толкова за диверсификацията и отказа от руския газ, добави той. 

Бойко Борисов заключи, че най-изгодното правителство в полза на Русия е това на Кирил Петков. 

Дончев изрази учудването си от позицията на определени политически лидери, които, по думите му, "са готови да не се къпят", но същите нямат никакъв проблем да купуваме газ от "Газпром" през посредници на "Газпром". 

В допълнение лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов цитира изказвания на бившия енергиен министър Александър Николов, който по БНТ вчера е заявил, че България купува руски газ след спиране на доставките от "Газпром".

Борисов апелира медиите да проверят това ли са фактурите и такива ли са цените, на които България е купувала руски газ. Към "Демократична България" и Христо Иванов, Борисов се обърна с думите – Кажете ни къде да дойдем и да подпишем. Съгласни сме на 100 процента диверсификация на доставките от "Газпром". 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини