Eнергиeн експерт: Голяма доза наивност е нужна, за да очакваме евтин руски газ

Нужна е много голяма доза наивност, за да се очаква "Газпром" да започне да предоставя на България природен газ на по-ниска от настоящата цена при хипотеза, че новият служебен кабинет поднови прекъснатите търговски взаимоотношения с руския доставчик.

Това заяви в интервю за News.bg енергийният експерт Васко Начев.

"Очевидно е, че Русия използва доставките на природен газ като политически инструмент. Затова за да се очаква, че България би получавала по-евтин газ, е нужна голяма доза наивност", подчерта той.

И даде пример - Германия, въпреки че купува чрез посредник руски газ по условията на Кремъл за превалутиране в рубли, получава към момента много по-малко от договорените количества.

Официалната причина, според Москва, е нуждата от ремонт на компресорите на газопровода "Северен поток"-1. Има обаче опция количества да се доставят по газопровода "Ямал", което обаче Русия не прави, което отново е доказателство, че не е надежден доставчик в сегашната геополитическа ситуация, изтъкна още Начев.

Поне до края на годината битовите потребители не следва да се опасяват от покачване на цените си ток, парно и газ, тъй като ценовите равнища се определят на половингодишна база, успокои още той.

"Друг е въпросът дали ще има компенсации на битовите потребители, използващи природен газ", отбеляза енергийният експерт. Именно това е в компетенциите на новото служебно правителство. 

Енергийната система, конкретно в София, не би издържала на повишеното потребление, ако абонатите на Топлофикация-София масово преминат на електричество през зимния сезон, заяви още Начев. Именно този факт обаче е още една от причините КЕВР да се въздържи от резки промени в цената. Използването на мазут вместо природен газ също е опция, но във временен план.

"Това е временно решение, няма как това да е дълготрайна практика", заяви още той. 

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини