Ментета от Турция за пазара в Румъния са спрени на българската граница

    Хиляди стоки със съмнение, че са реално производство на популярни търговски марки, са спрени на границата ни с Турция, преди да залеят пазара в Румъния. От Агенция "Митници" съобщават за няколко поредни случая на 13 и 14 април, в които такива стоки са разкрити на турско-българската граница на Граничния пункт "Капитан Андреево" .

    56 313 артикула, имитации на световни марки, са спрени при шест проверки на границата. 

    Голяма част от ментетата са открити втоварен автомобил с турска регистрация. Шофьорът представя документи за превоз на групажна стока от Турция за Румъния. Превозното средство е отклонено за щателна проверка, при която се установява, че част от декларираната стока – тениски, спортни екипи, клинове, блузи, къси панталони и рокли, са с логата на световноизвестни марки. Митническите служители откриват и хиляди бройки шапки, както и над 1400 чифта спортни обувки и чехли, повече от 80 хил. чанти с фигуративните и словесни изображения на известни марки. Сред съмнителната „маркова“ стока има и детски дрехи, щамповани с образите на различни популярни анимационни герои.

    При други проверки налек и два товарни автомобила, влизащи в страната от Турция, митническите служители разкриват парфюми, дрехи, обувки, чанти и колани с надписи на защитени търговски марки и отново със съмнение, че са имитации.

    В друг камион от Турция, пътуващ към Румъния са открити текстилни изделия и обувки сред декларираната стока, които са без документи.

    В багажа на пътник в автобус, отново пътуващ за Румъния, са открити 400 парфюма и 110 чифта обувки.

    В изпълнение на Европейския регламент за защита на правата върху интелектуалната собственост стоките са задържани и за случаите ще бъдат информирани правопритежателите на търговските марки. Те вземат решението дали стоките да бъдат унищожени, а според правилата поемат и разходите за това.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини