Социалистите в Гърция: 3 млрд. евро за икономиката

Гръцките социалисти празнуват победата си в предсрочните парламентарни избори, в които надделяха над управлявалите пет години консерватори на Костас Караманлис, пише вестник „Гардиън”, цитиран от агенция Фокус..

Лявоцентристката партия ПАСОК ще получи 160 места в новия парламент на Гърция, докато Нова демокрация на Караманлис – не повече от 93 места, сочат резултатите от преброяване на 85% от гласовете.

Възкресението на ПАСОК, начело с родения в САЩ Георгиос Папандреу, идва след масовото разочароване на гърците от правителството на Караманлис, опетнено от скандали и критикувано за методите му на справяне с икономическото положение и поредицата природни бедствия в страната, коментира изданието.

Папандреу, потомък на политическа династия, доминирала политическия елит на Гърция 50 години, омагьоса избирателите като обеща „революционизиране” на културния и политически живот на страната и предложи възможност да „оправи” почти банкрутиралата й икономика без да затяга коланите на гражданите. „Трябва ни ново начало,” каза той в интервю специално за британския вестник. „Трябва да действаме чисто… хората, явно е, търсят алтернатива, която е едновременно реалистична и идеалистична.”

Справяне с връзкарството, корупцията и проблемите в държавния сектор, както и стимули на икономиката на стойност 3 млрд. евро – това са приоритетите, които Папандреу представи пред „Гардиън”.

Но прилагането на реформите по програмата на социалистите няма да бъде лесно и едва ли Папандреу ще получи гратисен период, коментира вестника.

Източник: focus-news.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини