Пътните строители се разбраха с премиера да получат 1.1 млрд. лева до 30 юни

Пътните строители и Кирил Петков се разбраха до 30 юни да получат всички дължими суми по вече извършени ремонти. Това съобщи след среща в Министерски съвет Стефан Чайков, председател на управителния съвет на браншовата камара. Неизплатените суми от Агенция "Пътна инфраструктура" възлизат на 1.1 млрд. лева.

На 7 април регионалният министър Гроздан Караджов информира Народното събрание за проблема, като според него единствено с помощ от депутатите може да се намери решение. Водещата формация в управляващата коалиция "Продължаваме промяната" предлага на партньорите си в коалицията над 600 млн. лв. от парите за пътищата да се изплатят веднага на пътните фирми, а останалите 50% да минават през парламентарни комисии и да се изплащат, след като има доклад на експерти, че строителните дейности са реално извършени. Днес депутатите предстои да вземат решение.

"Получихме уверение да поддържаме оперативна връзка, вкл. и лично с премиера. Желанието на правителството е крайната проверка да е от антикорупционната комисия в парламента, но въз основа на технически доклади, подготвени от комисията която работи вече два месеца. Получихме уверение, че проверката ще приключи до 9 май", обясни Чайков.

След това плащането ще бъде извършено ан блок за всички фирми, на които се дължат пари.

"Спокойни сме за това, което сме правили и се съгласихме с процедурата, която е предложена. Отпушването на блокираните ремонти е друга процедура и е предмет на отделен разговор", добави Чайков.

Фирмите не са доволни, че ще получат 50% от сумата, но идната сряда няма да протестират. Въпреки това остават в протестна готовност, дори за безсрочни стачни действия. На 13 април вече беше проведен национален протест на пътните строители пред Народното събрание и в много други части на страната.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    Бай Танас
    1 0
    00:06, 15 апр 2022
    Премиерчето ни е много ларж, обещава и дава!! Следващата седмица пак ще тегли половин милиард от световната банка и ще им плати да си мълчат.
Последни новини