Две нови изложби представят в Димитровград

Изображение 1 от 2

    Две нови изложби ще бъдат представени в Димитровград през месец април, информират от местната администрация.

    От 11 до 21 април 2022г. в зала "Асен Крайшников" ще може да се разгледа документалната фото изложба за творчеството на именития унгарски композитор Бела Барток. Изложбата включва 12 пана със снимки, придружени с текст, които запознават публиката с живота на Барток. Организатори на събитието са Институт Лист в София, КДК, Акустично джаз трио и община Димитровград.

    Бела Барток (1881- 1945) е именит унгарски композитор и е един от най-ярките представители на съвременната музика. Огромно е неговото дело на творец и музикален изследовател. В своите оперни, балетни, симфонични и камерни произведения той по гениален начин се стреми да даде ново, оригинално решение на редица най-важни проблеми на съвременната музика, свързани с мелодията, хармонията, полифонията, звучността на съвременния оркестър, усъвършенствуването на клавирната техника и пр. По нов, ярко индивидуален начин той третира фолклора като музикален материал, като извор на творческо вдъхновение при създаването на своите композиции.

    Творчеството на Бела Барток е изградено със съвършена композиционна техника. То е дълбоко национално унгарско изкуство, с изключително висока художествена стойност, като при това притежава ярко изразени прогресивни тенденции. Композиторът е оставил голям брой произведения от почти всички области на музиката, между които: операта „Замъкът на херцога Синята брада“, балетите „Дървеният принц“ и „Чудесният мандарин“; симфонията „Кошут“, изумителният по своята оригиналност и сила на въздействие Концерт за оркестър, три концерта за пиано и оркестър, концерти за цигулка, за виола; камерна музика, вокал-но-инструментални творби като великолепната „Кантата профана“, оркестрови пиеси, сред които „Унгарски картини“, блестящото „Алегро барбаро“, Музика за пиано и ударни инструменти и пр.

    Художествена галерия „П.Чурчулиев“ - Димитровград продължава с представянето на съвременни творци, като този път ще ни срещне с един автор, който има изяви в различни жанрове на изобразителното изкуство – от графика и екслибрис до живопис и нови медии.

    Веселин Дамянов - Вес е роден в Сливен на 30 май 1977 г. Учи в средното художествено училище „Димитър Добрович“ в Сливен, специалност „Плакат“, а  след това завършва висше образование във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“, специалност „Графика“ с бакалавърска степен (2002) и специалност „Живопис“ с магистърска степен (2004).

    Член на СБХ от 2004 година. През 2014 г. специализира в Сите Интернасионал Дез-Арт Париж -Франция. Има над 20 самостоятелни изложби, участва в над 200 международни и национални изложби, конкурси и биеналета, където печели повече от 80 награди. Повече от 20 от тях са първи награди. Негови творби присъстват в музеи и частни колекции в много европейски страни, както и в Китай , Канада, Тайланд, САЩ, Япония, Малайзия и други.

    Автор със разнообразни търсения в областта на печатната графика, екслибриса, артистичната рисунка, карикатурата и живописта.  Активен визуален артист и преподавател по изобразително изкуство. Живее и работи в Сливен.

    Изложбата ще се състои от 15.04.2022 – 18.05.2022.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини