Андрей Гюров се оттегля от надпреварата за БНБ

Коалиционен съвет се състоя в Министерския съвет в неделя вечерта. Участваха премиерът Кирил Петков и ръководствата на формациите от управляващата коалиция. 

Преди срещата един от кандидатите – Андрей Гюров от „Продължаваме Промяната“ (ПП), обяви във фейсбук, че оттегля кандидатурата си за управител на БНБ. Премиерът Кирил Петков даде изявление пред медии малко преди 17:00 ч., като заяви, че ще запознае коалиционните партньори с аргументите за оттеглянето на Гюров и ще поиска продължаване на законодателните инициативи, сред които закриването на спецсъда и спецпрокуратурата. Той посочи и темата за разплащането със строителните фирми като акцент в разговорите.

След края на съвета председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов съобщи пред медиите, че партията няма да се откаже от своя кандидат – Любомир Каримански, „защото няма причина за това“. Той каза пред медиите, че възприема това като „изнудване“. „Използват проблема със строителните фирми колегите като натиск за взимане на решение и на всичко отгоре правят намеци, че там има някаква корупционна схема, която ние ще реализираме. Аз не разбирам каква е тя. Те знаят, че няма такава. Говорихме си, казаха, че няма такава. Не разбирам, ще предложат някакво ново решение“, коментира пред журналисти Йорданов. По думите му министерството на регионалното развитие се отказва от този начин на плащане, който е бил предложен. „Министерският съвет да взима решения на коя фирма, колко, как и отговорността да я носи Кирил Петков и Асен Василев“, коментира още Йорданов.

Той подчерта, че за ИТН е важно „всичко да е чисто“. „Да няма намеци за корупция там, където няма, защото това е грозно, долно и лъжливо“, заяви той. По думите му ИТН ще предложи парламентарна комисия, която да одобрява големите плащания и на другите министерства, не само на регионалното.

На въпрос дали има опасност от разпад на коалицията, Йорданов отвърна: „Ние не я разпадаме коалицията. Ние просто предлагаме да има по-голям контрол на парламента“.

Няма пречка настоящият гуверньор на БНБ да остане на поста си до обединение на коалицията около общ кандидат. Не бива да се допуска борбата за постове да взима превес пред истински важните цели на правителството, каза в изявление пред медиите министър-председателят Кирил Петков. Той съобщи, че "Продължаваме Промяната" (ПП) няма да подкрепи Любомир Каримански за управител на БНБ "заради притеснения, свързани с неговата биография".

„Андрей Гюров не може да си позволи да участва в избор, който, поради разцепление на управляващата коалиция, ще бъде решен от ГЕРБ и ДПС“, посочи Петков.

Той каза, че битката за управител на БНБ не бива да е „спирачка за най-важните законодателни действия, които предстоят следващите дни - като закриването на спецпрокуратурата и спецсъда, и други промени в Закона за съдебната власт“.

По думите на премиера, постът гуверньор на БНБ е важен, защото институцията следи „всички плащания към и от България, включително и парични преводи, свързани с корупция и пране на пари“. „Също така, КТБ нямаше да се случи, ако тогавашният гуверньор си беше свършил по-добре работата. Така че, тази позиция е много важна, и с чия подкрепа тя се избира - има огромно значение“, заяви премиерът.

Министър-председателят каза, че закриването на специализираното правосъдие е най-важно. "Това е законодателна промяна, която ще покаже, надявам се, на българския народ пълното единство в редиците на управляващата коалиция по започналото реформиране на българската съдебна система“, отбеляза Петков. И добави: „Защото борбата с корупцията е невъзможна без тази реформа“.

Предложението на ПП за „засилен контрол на Народното събрание при разплащането с фирмите, които, в разрез със закона, са извършили строителни дейности по времето на ГЕРБ“ е с цел всяко плащане за извършени строителни дейности да мине през проверка.

В края на изявлението си пред медиите Кирил Петков увери, че „никакви решения няма да бъдат взети по темата Република Северна Македония и Украйна извън българския парламент“.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини