Ремонтират и отварят за посетители Шишмановата къща и Кирковото училище в Хасково

    Има осигурено финансиране за цялостния ремонт на някои от знаковите за Хасково културно-археологически обекти. Новината става ясна от резултатите за одобрените за реализация проекти чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

    По силата на сътрудничеството по подписания от България меморандуми за разбирателство за изпълнението на Финансовия механизъм на Европейско икономическо пространство и изпълнението на Норвежкия финансов механизъм за периода 2014-2021 г., страната ни ще получи финансова подкрепа за проекти в социално и териториално развитие и сближаване в размер на 210,1 млн. Евро. Те са предоставени безвъзмездно от Република Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия. 

    В списъка за финансиране по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ са одобрени общо 14  проектни предложения. От тях 7 са на общини, на обща стойност от 4.7 млн. лв. Сред тях е и проектът  на Община Хасково „Културно разнообразие в Хасково“. Той получава финансиране от 470 162 лв. 

    Сред останалите проекти има още един Хасковски и той е на Регионалния исторически музей. Проектът „РЕВИТА“ получава финансиране от 779 840. Партньорът по него е от Исландия.

    Именно чрез този проект се осигурява финансиране за цялостния ремонт на Кирковото училище, известно още като Синята къща, което в момента е затворено, защото се разпада.

    Чрез одобрените средства обаче то ще бъде изцяло реновирано, ще бъде подготвена и нова още по-богата и интересна експозиция, обясни директорът на РИМ-Хасково Пенко Добрев.

    Част от средствата, получени по проекта, ще отидат за реставрацията на Шишмановата къща. На втория етаж там ще бъде направена експозиция, която ще представя старите занаяти на хасковци, а на първия етаж на къщата ще бъдат обособени занаятчийски работилници за деца.

    Има предвидени средства и за цялостния ремонт на експозиция “Етнография“ в Регионалния исторически музей, ще бъдат заделени пари и за модернизирането на фондохранилището там. 

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини